«Ξεχάστε τις κυρώσεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας» δήλωσε μεταξύ άλλων η Νάταλι Τότσι, σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ, εκτιμώντας πως δεν θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.Την ώρα που -σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο- οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Οκτωβρίου) η σύμβουλος του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, «ξαναχτυπά».
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του German Marshall Fund of the United States, στις Βρυξέλλες, αφού εξέφρασε τη διαφωνία της σχετικά με ενδεχόμενο σενάριο κυρώσεων, υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται είναι «ένα πραγματικό reset, μια επανέναρξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας» μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ενωσης.Έχει προκαλέσει ξανά σάλο
Σημειώνεται πως η Νάταλι Τότσι έχει εκφράσει αυτή την άποψη εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, ηχηρές αντιδράσεις είχαν προκαλέσει δηλώσεις της, σύμφωνα με τις οποίες ουσιαστικά υποστήριζε ότι η ευθύνη για το σκηνικό έντασης των τελευταίων εβδομάδων στην Ανατολική Μεσόγειο μοιραζόταν εξίσου σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς αμφότερες οι χώρες ακολουθούσαν «macho» συμπεριφορές (σ.σ. νταηλίκια) στην περιοχή.

Κάνοντας ότι δεν είδε την έξοδο του μισού τουρκικού στόλου ως συνοδεία του ερευνητικού Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η σύμβουλος του Μπορέλ διέκρινε την ίδια ευθύνη σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ που επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και στην Τουρκία του Ερντογάν που αμφισβητεί μονομερώς διεθνείς συνθήκες.

Πάντως, η Κομισιόν έχει λάβει αποστάσεις από την Τότσι, λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και όχι τις θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ