«Κουρεμένη» ΑΟΖ Κρήτης, την μισή Ρόδο μέχρι εκεί που την τέμνει κάθετα ο 28ος Μεσημβρινός και παράλειψη Καρπάθου και συμπλέγματος Μεγίστης από τη νυν συμφωνία, αποτελεί το περιεχόμενο της συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον Αίγυπτιο ομόλογό του, προκειμένου, να συμφωνήσει η Αίγυπτος στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα.

Ετσι ικανοποιείται η αρχική απαίτηση του Καΐρου που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού στην Ρόδο, όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το pronews.gr

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την Κρήτη, προβλέπει απώλεια δικαιώματος ΑΟΖ 10% από αυτή που συνιστά σήμερα η μεγαλόνησος! Δηλαδή προτείνουμε 45% δικαίωμα στην μέση γραμμή των δύο χωρών με την Αίγυπτο να παίρνει το 55%!

Σε ότι αφορά την Ρόδο, η νυν συμφωνία καθορίζει ΑΟΖ μόνο για το τμήμα του νησιού που βρίσκεται δυτικά του 28ου Μεσημβρινού!

Δηλαδή η μισή Ρόδος, η δυτική, θα έχει ΑΟΖ (τουλάχιστον σε ότι αφορά την Αίγυπτο) και η ανατολική, όχι!

Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εθνική συμφωνία τεμαχισμού της ΑΟΖ, στον «βωμό» της προσπάθειας να «σπάσει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο καθώς με αυτό η Αγκυρα έχει δικαιώματα πλέον και δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.

Με τη νυν συμφωνία η Ελλάδα παίρνει την «σύμφωνη γνώμη» της Αιγύπτου ότι μέχρι τον 27:59′ Μεσημβρινό, στην μέση της Ρόδου είναι ελληνική ΑΟΖ.

Η Ελλάδα παραδέχεται όμως ουσιαστικά ότι δεν συνιστά ΑΟΖ η περιοχή της ανατολικής Ρόδου!

Ουσιαστικά η Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, «σβήνει» δια παντός το σύμπλεγμα της Μεγίστης ως χερσαία περιοχή που συνιστά ΑΟΖ, καθώς συμφωνεί να μην περιλάβει την οριοθέτησή της, ενώ μειώνει κατά 10% ακόμα και την ΑΟΖ της Κρήτης και κατά 50% την ΑΟΖ της Ρόδου.Πρόκειται για μία συμφωνία που αποτελεί εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων όπως ποτέ δεν συνέβη μέχρι σήμερα στην ελληνική ιστορία μετά το 1830 (υπήρξε και το προηγούμενο με την Ιταλία που επίσης εκχωρούσε σημαντικά εθνικά δικαιώματα, αλλά εδώ μιλάμε για την «καρδιά» της ελληνικής ΑΟΖ στα νότια και ανατολικά).

Να σημειώσουμε πάντως και την θέση των «ρεαλιστών», όπως αυτή μεταδίδεται από πηγές του ΥΠΕΞ: «Προέχει η διάσπαση του τουρκολιβυκού συμφώνου. Και δεν παραδίδουμε τα δικαιώματά μας στο Καστελόριζο, την Κάρπαθο ή την Ρόδο. Απλά δεν τα ασκούμε τώρα»…Αντικειμενικά κερδίσαμε μία λωρίδα θάλασσας στην προσπάθεια να «σπάσουμε» το τουρκολιβυκό σύμφωνο, με τίμημα την δυνητική ΑΟΖ που συνιστά η ανατολική Ρόδος και το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο).

Κοτζιάς για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: «Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας»
Συγκεκριμένα, ο πρώην ΥΠΕΞ έγραψε στο Facebook: «Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές απέναντι σε χώρες με τις οποίες έχει καλές σχέσεις, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει παραπέρα την όρεξη της Τουρκίας. Και τι να περιμένει κανείς μετά από όσα βλέπουμε ότι θα κάνει κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, όταν υποχωρεί χωρίς πιέσεις;
ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: «Δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμηρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ που υπέγραψαν στο Κάιρο Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι. «Ειδικά δε», προσθέτει, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Αναφέρει ότι «αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.
Λίγες ώρες μετά την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά. Τη στιγμή που το τουρκικό Υπουργικό Εξωτερικών χαρακτηρίζει «άκυρη» τη συμφωνία, η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, 10 με 11 Αυγούστου ανοιχτά του Καστελόριζου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από την πλευρά της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020. Οι συντεταγμένες της NAVTEX για την τουρκική άσκηση είναι οι ακόλουθες:

TURNHOS N/W : 1016/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 06-08-2020 11:26)

TURNHOS N/W : 1016/20

MEDITERRANEAN SEA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ