Ματαιώνεται η διεξαγωγή της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που θα γίνονταν 5-13 Σεπτεμβρίου 2020.
«Είναι μια είδηση που μας στεναχωρεί, όμως η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Τάσος Τζήκας σχολιάζοντας την ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης της πόλης μας, ενώ υπογράμμισε πως τόσο η ΔΕΘ όσο και η Θεσσαλονίκη «υφίστανται μεγάλη ζημιά λόγω των επιπτώσεων του COVID-19».

Ωστόσο τόνισε πως «θα πρέπει να σεβαστούμε την άποψη των επιδημιολόγων. Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλύτερα».Σημειώνεται πως εκπρόσωποι της ΔΕΘ είχαν προτείνει στον πρωθυπουργό την διεξαγωγή ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην πόλη μας.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Τζήκας, ακόμα και το πρωί της Δευτέρας, η γερμανική πλευρά διατηρούσε σταθερή την πρόθεσή της να συμμετάσχει με περίπου 60 εκθέτες στην έκθεση, στην οποία, σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα θα εκπροσωπείτο από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο γερμανικό περίπτερο επρόκειτο να αρχίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των εκθεμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου.

Η ΔΕΘ του 2020 θα ήταν η πρώτη διεθνής έκθεση που θα πραγματοποιείτο στην Ευρώπη, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στόχος της διοίκησης ήταν να πρόκειται για μια διαφορετική έκθεση, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η οποία θα έδινε διεθνώς το μήνυμα ότι η εκθεσιακή βιομηχανία και η οικονομία προσαρμόζονται και επανεκκινούν μετά το lockdown.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έγινε το 1926. Με την χθεσινή ανακοίνωση της ματαίωσής της είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 έως το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής. Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί την πρώτη διεθνή έκθεση στην ιστορία της Ελλάδας, έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά πύλες τον Οκτώβριο του 1926. Στην 94η ιστορία της η ΔΕΘ διέκοψε την λειτουργία της μονάχα λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των καταστροφών που προκάλεσαν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, από το 1941 έως το 1950.

Στα 94 χρόνια της ύπαρξής της η ΔΕΘ έχει σφραγίσει την πορεία της Θεσσαλονίκης, όντας ένας καθρέφτης της πόλης, στα επιτεύγματά της, αλλά και στις δυσκολίες που έχει περάσει. Μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η φετινή 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω του κορωνοϊού και της εξάπλωσης που γνωρίζει τον τελευταίο καιρό.

Το πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη είναι ανυπολόγιστο.

Η φετινή ΔΕΘ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο στην διοργάνωση εκθέσεων εν μέσω του κορωνοϊού, ωστόσο, αντ’ αυτού η μη πραγματοποίησή της θα προκαλέσει ζημιά μεγατόνων στην αγορά της πόλης. Από τα ξενοδοχεία που θα μείνουν άδεια, μέχρι την εστίαση ή τους εργαζόμενους εντός της έκθεσης η απώλεια εκατομμυρίων θα φανεί άμεσα στην πόλη.

Είναι η ώρα για τους φορείς και τα επιμελητήρια να βγουν μπροστά. Πεδίον δόξης λαμπρό απλώνεται στο διάβα τους ώστε να διεκδικήσουν άμεσα από την κυβέρνηση την αποκατάσταση της ζημιάς. Η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να ισορροπηθεί από την εσωτερική οικονομία της πόλης και η κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί άμεσα ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις για την απόφασή της να ματαιώσει τη ΔΕΘ.

Ζορπίδης: «Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη η ματαίωση της ΔΕΘ – Να βρει τρόπο η Κυβέρνηση να το ισοφαρίσει»
 
Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τονίζει ο κ. Ζορπίδης και καταλήγει:
«Ωστόσο, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο Λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς  να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον Πρωθυπουργό».

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης. Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ