Η πολιτική του Χάους.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.
Στην Θεογονία του ο σπουδαίος προ-σωκρατικος Ησίοδος, μας λέει οτι στην αρχη ηταν το Χάος και η γη. Μεταξύ τους γεννήθηκε κι αναπτύχθηκε ο Έρωτας, ο οποίος κι έδωσε στην συνέχεια ζωή σ’όλα τα υπόλοιπα που γνωρίζουμε: τον ουρανο,τους τιτανες , τους θεους, την φύση, τους ανθρώπους κλπ.
Πρόκειται για μια δημιουργική πορεία που από το Χάος γεννά και δημιουργεί.
Αυτή η θεωρία του Χάους είναι ιδιαίτερα αγαπημένη στην σημερινή παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αλλά δυστυχώς με αντίστροφη πορεία. Μια πορεία καθόλου δημιουργική και κυρίως καταστροφική. Προκαλείται δηλαδή στρατηγικά το Χάος ώστε να επιβληθούν τα σχέδια όσων το χρησιμοποιούν ως στρατηγική μέθοδο. Και γίνομαι συγκεκριμένος.
Απο την εποχή της επέμβασης στο Ιράκ, ως το Αφγανιστάν , στην Τσετσενία, σε πολεμικό επίπεδο εφαρμόστηκε το δόγμα του Χαους κατι σαν καμμένη γη που εφάρμοζαν παλαιότερα Ασιάτες πολεμικοι ηγέτες. Πήγαιναν δηλαδή Αμερικάνοι η Ρώσοι ,αλλά και οι Τούρκοι( Κύπρος,Αρμενία,Κούρδοι κλπ) η και κάποιες φορές οι Κινέζοι ( με Θιβέτ η Ουιγουρους) για ν’αναφερθω ενδεικτικά, κατέστρεφαν τα πάντα ,πάντα στο όνομα του “καλου” και στην συνέχεια άφηναν να “ξαναγεννηθουν” τα πράγματα, προς την πορεία που ήθελαν αυτοί, εκμεταλλευόμενοι οι ίδιοι το γεγονός καθώς αναλάμβαναν την ανοικοδόμηση αποκομίζοντας τεράστια κέρδη κι υποχρεώνοντας τους καταστροφικά “ευεργεντηθεντες” να είναι χρεωμένοι εφ’ορου ζωής. Η πολιτική όμως αυτή της αναστροφής της θεωρίας του Χάους δεν εφαρμόζεται πλέον μόνο στρατιωτικά, αλλά εφαρμόζεται και οικονομικά και πολιτικά και υγειονομικά και…και…και..
Φτάνει να δούμε τι συμβαίνει σήμερα γύρω μας στο όνομα της παγκοσμιοποίησης. Η συχνά πολιτική χρήση υγειονομικών ζητημάτων ( την στιγμή που το μικρόβιο του covid είναι τόσο απειλητικό) υπέρ κάποιων πολιτικών επιρροών, η χαοτική δικτατορία του πολιτικά ορθού σε ζητήματα πολιτισμού και γλωσσα ( μέχρι κι αλλαγή, δηλαδή παραχάραξη των κλασσικών ελληνικών κειμένων στο όνομα μίας δολιας “ισοκρατιας” επιχειρούν οι αθεόφοβοι ), το πρόβλημα με το αέριο που οδηγεί σε τριτοκοσμικές καταστάσεις δυνατές οικονομικά χώρες και γενικά η γενικευμένη παγκοσμίως οικονομική και πολιτισμική κρίση, είναι μια πρώτη γεύση της στην πράξη θεωρίας, αντεστραμμένης θεωρίας του Χάους. Αυτή η τελευταία απο δημιουργική γίνεται “ισο”-πεδωτικη, ως καταστροφική. Τα Παντα τείνουν να ισοπεδωθουν: ιστορια, πολιτιστικες μνημες, ανθρωπολογικές αναφορές, ταυτοτικες ριζες, συνοριακές ιδιαιτερότητες κλπ. Κι ολα αυτα στο όνομα της παγκοσμιοποίησης!
Γιατί τέτοια καταστροφική θυσία πολιτισμού μέσα απο την στρατηγική του Χάους; Γιατί ας μην κρυβόμαστε: αυτή η οργανωμένη και συνειδητή αλλοίωση ως εξαφάνιση καθε μορφης ανθρωπίνων Ριζών, στόχο έχει την πλήρη πολιτισμική απογύμνωση των ανθρώπων. Θέλει να γίνουν αμνησιακα πολιτιστικά οντα, α-μνημονες πολίτες, δηλαδή εύχρηστα εργασιακά εργαλεία στις ανάγκες μιας οικονομικής ολιγαρχίας. Μιας παγκόσμιας ολιγαρχίας που ως ρίζα και ταυτότητα της έχει μόνον το χρήμα και την θεοποίηση του. Κι ο άνθρωπος ως Καρδιά, ως ον με αξίες, που πάει; Θα ζει με τεχνοαξιες θα πουν κάποιοι. Κι εγώ θα τους ρωτήσω: φτάνει αυτό για μια ποιοτική ζωή;

Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ