Θα μείνουν ή θα φύγουν; Η απάντηση δόθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά τη χθεσινή μαραθώνια πανελλαδική σύσκεψη της τάσης των 6+6 (Αχτσιόγλου , Ηλιόπουλος, Χαρίτσης). Η πάλαι ποτέ ισχυρή ηγετική ομάδα κρούσης των «Βενιαμίν» του κόμματος που πλαισίωνε μέχρι πριν από λίγους μήνες τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με περισσότερα από 1.500 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησαν εχθές Κυριακή για τα περιθώρια συνύπαρξης με την ηγετική ομάδα Κασσελάκη. Όπως φαίνεται τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους… με κεντρικούς βουλευτές να κάνουν λόγο για ανυπέρβλητα εμπόδια.

Η διάσπαση πλέον στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου είναι πιο ορατή από ποτέ με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων να προκρίνουν κατά πληροφορίες την αποχώρηση τους από το κόμμα. Αυτό που απομένει είναι το πότε. Ως προς το timing οριστική απόφαση δεν φαίνεται να υπήρξε, ενώ εκφράστηκαν επιμέρους διαφωνίες, κυρίως τακτικού χαρακτήρα και όχι στρατηγικής.

Από τη μια πλευρά, υπήρξαν αρκετές φωνές που φέρεται να επέμειναν στην άμεση αποχώρηση, ενώ άλλοι τόνιζαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συγκροτημένου οδικού χάρτη “με σταθερά βήματα και όχι με ένα άλμα στο κενό” όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Σύμφωνα με πηγές, κοινή εκτίμηση τόσο των κεντρικών στελεχών όσο και των μελών είναι ότι “με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης”. Μάλιστα, εκτιμούν πως ρίζα του προβλήματος είναι οι πολιτικές επιλογές της αλλά και ζητήματα ήθους. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά τους ότι “η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις”. Οι ίδιες πηγές κάνουν δε λόγο για “χυδαίες επιθέσεις” που απομακρύνουν κάθε δυνατότητα συνεννόησης και συζήτησης.

Το ρήγμα πάντως στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου βαθαίνει ακόμη πιο πολύ με τις εσωκομματικές συγκρούσεις να κλιμακώνονται αρχικά με τις ευθείες «βολές» Πολάκη εναντίον Αναγνωστοπούλου. Ακολούθησε «πυροσβεστική» παρέμβαση Κασσελάκη, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, υπήρξαν «ριπές» εναντίον του Νάσου Ηλιοπούλου μετά την αναφορά του περί «βούρκου», η οποία προκάλεσε την αντίδραση των υποστηρικτών Κασσελάκη. Η Έλενα Ακρίτα τον εγκάλεσε δημόσια επικαλούμενη δημοσιογραφικές διαρροές που ως προ το πνεύμα τους εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν. Από την πλευρά του, ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, χαρακτήρισε βούρκο μεταξύ άλλων τις προσωπικές επιθέσεις ως απάντηση στην πολιτική κριτική και την άσκηση της πολιτικής με ψέματα. Την ίδια ώρα, αιχμηρές ήταν και οι δηλώσεις της Δώρας Αυγέρη, που είπε πως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε Γιουγκοσλαβία.

Εν μέσω λοιπόν ακραίας εσωκομματικής πόλωσης, υπήρξε η εκτίμηση και από τους ίδιους τους βουλευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία των 6+6 -πλην Κώστα Μπάρκα- ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα».

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάση εκθρόνισης του κόμματος από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μοιάζει δυσοίωνη. Κι’ αυτό γιατί σε περίπτωση που επέλθει η οριστική ρήξη των δύο πλευρών τότε θα μειωθεί και η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος.

Ο μόνος που φαίνεται πως δεν θα ακολουθήσει τους Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιουπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγνωστοπούλου είναι ο Κώστας Μπάρκας. Ο ίδιος εχθές συμμετείχε στη διαδικασία και ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, ασκώντας βέβαια κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη.

Σημειωτέον, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που βρίσκονται με το ένα πόδι έξω και ενδεχομένως να ακολουθήσουν την ομάδα Αχτσιόγλου, εφόσον αυτή αποχωρήσει. Στη χθεσινή διαδικασία πέρα από τον Κώστα Μπάρκα πάντως δεν συμμετείχαν μόνο οι «7» που υπέγραψαν το κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ