Μια εσωκομματική τάση και δύο βουλευτές έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο και οδήγησε στη διάσπαση, την οποία πολλοί ανέμεναν από την πρώτη ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια ώρα οι αποχωρήσαντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πολιτικού σχηματισμού αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου με τη δική της ομάδα (την επονομαζόμενη 6+6) μένει… μέχρι να φύγει.

Από τους 47 στους 45 βουλευτέςΑς τα πάρουμε με τη σειρά. Καταρχάς από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει 45 βουλευτές, ήτοι δύο λιγότερους, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα αναμένεται να στείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την οποία θα δηλώνουν ότι ανεξαρτητοποιούνται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συνεπώς στον Β1 Βόρειο Τομέα Αττικής, όπου εκλέγεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών η αξιωματική αντιπολίτευση μένει πλέον με έναν βουλευτή, την Αθηνά Λινού ενώ στον νομό Φλώρινας που εκλέγεται η κα Πέρκα ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χωρίς εκπροσώπηση. Εκτός από τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα, αποχωρούν από το κόμμα και τα άλλα 44 μέλη της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα» που ήταν μέχρι χθες το μεσημέρι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπου σε κείμενό τους αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «όσες και όσοι ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς δηλώνουμε πως δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της.ην ίδια ώρα με το ένα πόδι εκτός κόμματος είναι και η Έφη Αχτσιόγλου, η βασική αντίπαλος του κ. Κασσελάκης στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατάθεση κειμένου στο οποίο επίσης κατηγορείται ο κ. Κασσελάκης για ακροδεξιές μεθόδους. Η πρώην υπουργός Εργασίας και άλλα 10 στελέχη και βουλευτές υπογραμμίζουν πως ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα». Και προσθέτουν με νόημα: «Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά». Τη θέση αυτή υποστηρίζουν εκτός από την κα Αχτσιόγλου, οι Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Παραμένει επί του παρόντος το «Δίκτυο» του ΤεμπονέραΣτην παρούσα φάση εντός ΣΥΡΙΖΑ πάντως παραμένει και το «Δίκτυο» του Διονύση Τεμπονέρα, αν και ήταν η μια από τις ομάδες που αποχώρησε το Σάββατο από την αίθουσα του ξενοδοχείου που διεξαγόταν η Κεντρική Επιτροπή, μαζί με αυτές του Τσακαλώτου και της Αχτσιόγλου, αφού είχαν ζητήσει να αποσύρει ο πρόεδρος τα περί δημοψηφίσματος για διαγραφές των 4 στελεχών από τη βάση του κόμματος (σ.σ. δηλαδή των Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Στέφανου Τζουμάκα, αν και οι δύο τελευταίοι ήδη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Τεμπονέρας εκτιμά ότι στην πορεία προς το Συνέδριο υπάρχει ο χρόνος για να τεθούν όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν το εσωτερικό του κόμματος, διαμορφώνοντας ένα νέο πλάνο προς τις ευρωεκλογές του 2024. Ο ίδιος όμως προϊδέασε παράλληλα πως θα ασκεί σκληρή και διαρκή κριτική όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Προς την έξοδο ο Δραγασάκης
Εμφανώς απογοητευμένος με όσα συμβαίνουν, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης από την πλευρά του, κινείται κι αυτός προς την έξοδο. Όπως έγραψε χθες αργά το βράδυ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, «δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά». Όπως δηλώνει, «πριν λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στη επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του κι αυτές είναι βαθιά διχαστικές και τραυματικές. Εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της Κ.Ε., μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία και η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μέσα στην κοινωνία»
Κατόπιν όλων αυτών ο ίδιος ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, απέσυρε τα περί δημοψηφίσματος, επικαλούμενος την αποχώρηση των (2 εκ των 4) προς διαγραφή στελεχών, μαζί με την Ομάδα της «Ομπρέλας». Απευθυνόμενος δε στους προεδρικούς (αυτούς δηλαδή που βρίσκονταν στον στενό πυρήνα του Αλέξη Τσίπρα, όπως είναι π.χ. ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη), που είχαν καταθέσει το Σάββατο τροπολογία με αίτημα την απόσυρση του δημοψηφίσματος τόνισε στη δευτερολογία του ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος». Ωστόσο πρόσθεσε, στέλνοντας νέο μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους που έχουν απομείνει (καθώς οι περισσότεροι αποχώρησαν και όπως έλεγαν συνεργάτες του «ξεμπέρδεψε με τα σημαντικότερα «βαρίδια»), πως «το καταστατικό πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει» καθώς και ότι τον βρίσκει σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που αναφέρει ότι «τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ