Η επιστροφή της ιεράς εξετασης;
Δημοσθένης Δαββετας καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής,εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Στις 28 Δεκεμβρίου το μεγάλο Ισλαμικό Τέμενος του Παρισιού, ως Θεσμός, μήνυσε τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπεκ ,για “πρόκληση μίσους εναντίον των μουσουλμάνων ” με αφορμή την συνέντευξη που έσωσε στο περιοδικό “λαϊκό μέτωπο ” . Οι φράσεις του Ουελμπεκ θεωρήθηκαν από την ισλαμική ιεραρχία ως φράσεις μαχαιριές “απαράδεκτες μιας άγριας βιαιοτητας “. Τι είπε μεταξύ άλλων ο Ουελμπεκ στην συνέντευξη του που θεωρήθηκε άξιο μήνυσης; Είπε σ’ενα σημειο: ” Όταν μεγάλες περιοχές της Γαλλίας θα βρίσκονται υπό Ισλαμικό έλεγχο, πιστεύω ότι θα υπάρξουν αντιστασιακες ενέργειες και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των ισλαμικών τεμενων απο γηγενείς Γάλλους. Θα γίνει κάτι σαν το Μπατακλαν αντιστρόφως. Και σ’ενα άλλο:” Η επιθυμία των Γάλλων γηγενων δεν είναι κυρίως να ενσωματώσουν τους μουσουλμανους αλλά να μην τους κλέβουν και να μην τους φέρονται βιαια αυτοί οι τελευταίοι”.
Τα λόγια αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των ιθυνόντων του “Μεγάλου Τεμένους ” στο Παρίσι κι υπέβαλαν μήνυση εναντίον του Ουελμπεκ.
Η μήνυση αυτή προκάλεσε γι’αλλη μια φορά πολεμικές συζητήσεις περί του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης.
Όμως αποδεικνύεται διαβάζοντας την συνέντευξη ότι ο Γάλλος συγγραφέας δεν τα είπε αυτά έτσι ξεκομμενα. Μόνα τους εκτός συμφραζομενων ναι είναι προκλητικά και προσβλητικά. Όμως αυτός τα είπε μέσα σε πολλές άλλες φράσεις κειμένου κι ηταν μια ανάλυση απλά του πως σκέφτεται ο καθημερινός Γάλλος πολίτης. Είναι μια ακτινογραφιση της γαλλικής κοινωνίας.
Με το να βγουν ομως κάποιες φράσεις από το κείμενο και ν’απομονωθουν δείχνει πρόθεση δικτατορίας της ελεύθερης σκέψης κι ανάλυσης. Είναι πολλοί οι Γάλλοι διανοούμενοι που μιλούν για επιστροφή, για επικαιροποιηση της Ιεράς εξετασης στην σύγχρονη εποχή.
Ζούμε στις μέρες μας μια περίεργη συμμαχία: πολιτικά ορθόν αριστερές δυνάμεις κι ισλαμικες αρχές συμπορευονται σε θέματα αστυνόμευσης της γλώσσας, των ιδεών, των πολιτιστικών ιστορικών δεδομένων και γενικώς κάθε τι του Δυτικά γηγενούς. Ενώ αντιθέτως στις μουσουλμανικες χώρες σε γενικές γραμμές είναι υπό διωγμόν κάθε τι το Δυτικό. Δηλαδή οι Δυτικές αρχές στο όνομα της “ισοκρατιας” απογυμνωνονται συνειδητά πολιτισμικά ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο στις μουσουλμανικες χώρες.
Και βέβαια οι Γάλλοι διανοούμενοι αλλά και πολίτες διαμαρτυρονται γι’αυτην την πολιτιστική ασφυξία που υφίστανται. Κι αντιδρούν και θ’αντιδρουν ,αρχικά ψηφίζοντας “αντισυστημικα” κόμματα . Ώσπου αν κι εδώ δεν ικανοποιηθουν μπορεί ν’ανιδρασουν ανεξέλεγκτα.
Αυτά είπε κι ο Ουελμπεκ. Και μηνυθηκε γι’αυτο. Η εξέλιξη της μήνυσης κι η φόρτιση που ήδη προκαλεί αναμένεται μ’ενδιαφερον.
Δημοσθένης Δαββετας καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής,εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ