Θέση στην… ξαπλώστρα πιάνει η ακρίβεια με τις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης να μη δείχνουν καμία απολύτως διάθεση για υποχωρήσεις, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό τροφίμων και δοκιμάζοντας την υπομονή των καταναλωτών. Μέχρι στιγμής το καλοκαίρι μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θερμό, οι ανατιμήσεις όμως ανεβάζουν επικίνδυνα τη θερμοκρασία στα πορτοφόλια.
Η ακρίβεια, επιδεικνύοντας αναμφίβολα αξιοθαύμαστες αντοχές, ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από επιχειρείν και καταναλωτές χωρίς κανένας να βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πότε οι τιμές θα επανέλθουν σε μία στοιχειώδη ισορροπία.

Ένα από τα πλέον καυτά προβλήματα της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σίγουρα θα είναι και οι τιμές στα τρόφιμα. Εκτιμάται πως θα αναζητηθούν και νέα πιο ισχυρά αντίδοτα για την ανάσχεση της ακρίβειας, πέραν από την μάλλον δεδομένη επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους (με τα τωρινά δεδομένα ισχύει μέχρι και τον Ιούλιο), ενδεχομένως ακόμα πιο στοχευμένο, με ψαλίδι στους δικαιούχους, σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας. Το αυξημένο κόστος παραγωγής που προκύπτει από τις υψηλές τιμές της ενέργειας έχει ενσωματωθεί στο σύνολο της αγοράς τροφίμων (και όχι μόνο), καθιστώντας τα τρόφιμα πιο ακριβά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ