Μετά τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, για «κινεζικό ιό» και τ’ ότι η Κίνα αποκρύπτει σκόπιμα αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταθέτουν την μια αγωγή μετά την άλλη κατά του ΠΟΥ, της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού στρατού, αλλά και του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, προϊδεάζοντας έτσι για την κόντρα που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων μετά την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και την διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ να «ξεσκεπάσει» τον ΠΟΥ και όσους κρύβονται πίσω από αυτόν.

Στην περίπτωση του ΠΟΥ μάλιστα τα πράγματα μπορούν να αποδειχτούν πολύ πιο απλά καθώς δεν πρόκειται για μια κρατική οντότητα που να διαθέτει την ισχύ μιας χώρας όπως η κομμουνιστική Κίνα.

Αγωγή κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέβαλαν οι κάτοικοι μίας κομητείας της Νέας Υόρκης, η οποία υπήρξε από τις πρώτες εστίες του Covid-19 στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, στην αγωγή στην οποία κατέθεσαν, κατηγορούν τον ΠΟΥ για σοβαρή αμέλεια και καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία. Τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες περί «κακών χειρισμών» διατύπωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ.

Τη μήνυση κατέθεσαν χθες τρεις κάτοικοι του Γουέσττσεστερ. Στο κείμενο, οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «ανυπολόγιστη» ζημιά εκ μέρους του ΠΟΥ εις βάρος των περίπου 756.000 ενήλικων κατοίκων του Γουέσττσεστερ.

Το Γουέσττσεστερ βρίσκεται βόρεια της Νέας Υόρκης και πέρυσι είχε περίπου 967.506 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου το 78% ήταν ενήλικοι, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Οι τρεις κάτοικοι κατηγορούν συγκεκριμένα τον ΠΟΥ ότι δεν κήρυξε εγκαίρως πανδημία, δεν επιτήρησε την ανταπόκριση της Κίνας στην αρχή της επιδημίας, δεν παρείχε οδηγίες για τη θεραπεία και δεν συμβούλευσε τα μέλη του πώς να ανταποκριθούν, όπως να επιβάλουν άμεσα περιορισμούς στα ταξίδια.

Στην ίδια μήνυση, αναφέρεται επίσης ότι ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Κίνας για να συγκαλύψουν τη σοβαρότητα του Covid-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι ΗΠΑ έγιναν το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς καθημερινά, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ότι μεροληπτεί υπέρ του Πεκίνου.
Επιπλέον Αγωγή 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των κινεζικών αρχών για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την αγωγή κατέθεσε ο Αμερικανός δικηγόρος Λάρι Κλέιμαν από κοινού με εταιρεία του Τέξας και στρέφεται κατά της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού στρατού, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, του επικεφαλής του Ινστιτούτου Σι Ζενγκλί και του αρχηγού του στρατού Τζεν Γουέι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ