Σε ψήφισμα «χαστούκι» προέβη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ενέκρινε την πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ένωση, με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές. Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του κειμένου, η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το σώμα των Ευρωβουλευτών ψήφισε με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη παράγραφο τονίζεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».

Άμεση απάντηση από την Άγκυρα
Άμεση ήταν η απάντηση της «μουδιασμένης» Άγκυρας, μετά τo ψήφισμα «ράπισμα» του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο γίνεται αντιληπτή η επιδείνωση της κατάστασης σχετικά με τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Σε τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτει την «καθόλου αντικειμενική» έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ