Είναι γεγονός ότι το κλίμα μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο με «διαιτητή» την Ρωσία και αμοιβαίες μυστικές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών από την μία χώρα στην άλλη. Μην ξεχνάμε ότι το 2017, ο Ερντογάν αποκαλούσε τον Άσαντ “τρομοκράτη”.

Αλλά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να ανακηρύξουν από κοινού ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά έργο της Μόσχας, η οποία προσδοκά σε εκμετάλλευση των συριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Οι Τούρκοι κατά ένα τρόπο λειτουργούν για την Δαμασκό ως «κυματοθραύστης» των Κούρδων, τουλάχιστον μέχρι κάποτε να υπάρξει πάλι ισχυρή Συρία, πράγμα πολύ δύσκολο καθώς οι ΗΠΑ έχουν κατασχέσει όλες τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία και δωρίζουν… απευθείας στις αμερικανικές εταιρείες το κατασχεμένο πετρέλαιο (σχέδιο του δαιμόνιου Ν.Τραμπ και των πετρελαϊκών εταιρειών που τον στήριξαν).

Η Τουρκία όμως δεν μένει παραπονεμένη. Η ανακήρυξη μίας ακόμα ψευτοΑΟΖ “εξαφανίζει” την Κύπρο αφού αυτή θα “ξύνει” τις παραλίες της.

Με την συμφωνία με την Συρία, η Άγκυρα θα στριμώξει την Κύπρο στην ανατολική ΑΟΖ και με δεδομένο το τουρκόφιλο του Λιβάνου να πλησιάσει επικίνδυνα την παλαιστινιακή ΑΟΖ. Άλλωστε η Βηρυτός, έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στην Αθήνα για τους σχεδιασμούς του East Med.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ