Δεκατέσσερις αλλαγές προβλέπουν οι νέες διατάξεις, οι οποίες έχουν περιληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο κατάθεσε χθες η κυβέρνηση. Μελετώντας τες φαντάζει έως αναπόφευκτο να μην επωμιστεί ο κόσμος της εργασίας μεγάλο μέρος της κρίσης που προκάλεσε το τελευταίο εξάμηνο η πανδημία. Οι σημαντικότερες νέες διατάξεις προβλέπουν συνοπτικά:

Υπερωρίες
Ο εργαζόμενος που θα τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου κι εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά την διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.

Νέα ειδική άδεια
Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορονοιό που θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος. Για την λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, ο τρόπος της οποίας ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών.
Δώρο Χριστουγέννων βάση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή 534 ευρώ
Καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους, με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή. Το Δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή – όπως για παράδειγμα έγινε με το Δώρο Πάσχα έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε να μην χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος. Βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι ο ονομαστικός μισθός του κάθε εργαζόμενου.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας
Γίνεται επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ, για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που κάνουν χρήση των μέτρων, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

«Συν -Εργασία»
Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν -Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.
Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.
Για παράδειγμα, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη “Συν-Εργασία” τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2020 θα πρέπει το άθροισμα ακαθάριστων εσόδων Μαρτίου- Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου- Αυγούστου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Κατώτατος μισθός
Μετατίθεται για το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους η θεσμοθέτηση από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, του νέου κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίθιο στα 29,04 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας των εισοδημάτων και μισθών.

Επίδομα ανεργίας
Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με την ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν θα λάβουν και το χειμώνα το επίδομα ανεργίας.

Δίμηνη οικονομική στήριξη καλλιτεχνών
Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες.

Πλαίσιο της τηλεργασίας
Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει την δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ