Πρόκειται για την επιχείρηση «θερμοστάτης», που εφαρμόζουν ήδη η Ιταλία και η Ισπανία, και την οποία είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ δεκαημέρου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Συγκεκριμένα σήμερα ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα κάνουν ανακοινώσεις στο πλαίσιο της «επιχείρησης θερμοστάτης» που προβλέπει μεγαλύτερο επίδομα ρεύματος και για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (μπόνους) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Το σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα προβλέπει και κίνητρα για νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς.Περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού και παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς.
Υποχρεωτικό σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.
«Ποινές» για όσους παραβιάζουν κυβερνητικές αποφάσεις
Πώς θα επιδοτηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες
Για τους κρατικούς φορείς που καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την αύξηση της χρηματοδότησής τους από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η μείωση στην κατανάλωση θα διαπιστώνεται σε σύγκριση με τους λογαριασμούς ρεύματος της αντίστοιχης περιόδου.

Αν δεν επιτυγχάνεται ωστόσο ο στόχος δεν αποκλείεται η κρατική χρηματοδότηση όχι απλώς να μην αυξάνεται αλλά να μειώνεται.

Για την εφαρμογή του μέτρου το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα ΝΕΑ θα δημιουργήσει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτηρίου.

Bonus στα νοικοκυριά
Για τα νοικοκυριά, το μπόνους θα είναι το αυξημένο επίδομα ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί άμεσα η θερμοκρασία του κλιματιστικού, και αν ένας δημόσιος φορέας ή ένα νοικοκυριό ανταποκρίνεται στις συστάσεις για θερμοκρασία 26-27 βαθμούς, θα γίνεται σύγκριση των λογαριασμών του 2021 σε ένα ίδιο διάστημα. Δηλαδή, για παράδειγμα σύγκριση του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου 2021 με τον Ιούλιο-Αύγουστο 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ