Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του παραεμπορίου και το αίσθημα ανασφάλειας που επιτείνεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, κρούει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με αφορμή την προ δύο ημερών αιματηρή συμπλοκή, με θύμα αλλοδαπό, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Εγνατίας, το ΒΕΘ, που έχει γίνει κατ΄επανάληψη αποδέκτης παραπόνων από επιχειρήσεις – μέλη του, ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη διαρκή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της αστυνομίας, καθώς και τη διεξαγωγή ελέγχων, με στόχο την εξάλειψη του παραεμπορίου και την πρόληψη και καταστολή κάθε εγκληματικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του το ΒΕΘ αναφέρει «το φαινόμενο του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου έχει λάβει τη μορφή Λερναίας Ύδρας, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μεγάλος αριθμός παράνομων πωλητών λαθραίων καπνικών ειδών και άλλων προϊόντων, συναθροίζονται κατά μήκος της οδού Αριστοτέλους, στο ύψος της Εγνατίας, όπου βρίσκεται το κτήριο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή της αγοράς Καπάνι, περιορίζοντας και δυσκολεύοντας τη δυνατότητα εύκολης διέλευσης των διερχόμενων. Τη ζοφερή κατάσταση επιτείνει το γεγονός πως καταγράφονται κατ΄επανάληψη περιστατικά αιματηρών επεισοδίων μεταξύ αλλοδαπών που είναι καθημερινοί… υπαίθριοι πωλητές προϊόντων αμφίβολης προέλευσης και χαμηλής ποιότητας».

Σύμφωνα με το ΒΕΘ «η κατάσταση αυτή, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, είναι πλέον μόνιμη, δοκιμάζοντας τις αντοχές των περιοίκων, δημιουργώντας, παράλληλα, ανασφάλεια και αγωνία για το τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε …Γη της Επαγγελίας για όσους αλλοδαπούς δραστηριοποιούνται παράνομα, την ώρα που οι Θεσσαλονικείς αισθάνονται άβολα ακόμη και να διέλθουν από τα σημεία όπου είναι συγκεντρωμένοι. Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για την ανασφάλεια που νιώθουν καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται μάρτυρες διαπληκτισμών, οι οποίοι, συχνά, καταλήγουν σε αιματηρά επεισόδια, με πιο πρόσφατο αυτό το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Νοεμβρίου.

Η διαιώνιση του παραεμπορίου στερεί σημαντικούς πόρους από το ελληνικό δημόσιο, ενισχύει το αίσθημα της εγκατάλειψης και ατιμωρησίας στο κέντρο της πόλης, προκαλεί φόβο στους διερχόμενους πολίτες, αλγεινή εντύπωση στους επισκέπτες, λειτουργώντας άκρως αποτρεπτικά για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Το ΒΕΘ είχε στηλιτεύσει το ζήτημα με επιστολή του προς την προκάτοχο σας, κα. Όλγα Γεροβασίλη, ωστόσο μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να αντικρίζουμε τις ίδιες εικόνες. Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάσταση και ζητούμε την άμεση και ισχυρότερη επέμβαση της αστυνομίας αλλά και της δημοτικής αστυνομίας» καταλήγει η επιστολή, η οποία εστάλη στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Λάζαρο Μαυρόπουλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ