Κούρεμα για τους ευάλωτους έως 90% και 420 δόσεις – Ανοίγει η ομπρέλα προστασίας – Για ποιους μειώνονται ανδραομικά τα επιτόκια – Την Τρίτη η τροπολογία στη Βουλή
Στη σκιά της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων, η κυβέρνηση φέρνει σημαντικές αλλαγές στη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών:

  • Θα υποχρεώνει τους πιστωτές να ανακοινώνουν λίστα με όλους τους πιθανούς λόγους που μπορεί να είναι η αιτία απόρριψης της ρύθμισης την οποία προτείνει η πλατφόρμα. Οι λόγοι θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί και στους οφειλέτες, ώστε να μην μπλοκάρονται άνευ λόγου και αιτίας οι αιτήσεις και οι ρυθμίσεις τους.
    Διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων προστασίας ανοίγοντας ομπρέλα και για όσους έχουν το 100% των οφειλών τους προς τράπεζες και funds (π.χ. μόνο στεγαστικό δάνειο και πιστωτικές κάρτες σε τράπεζες, χωρίς καμία οφειλή σε Δημόσιο ή άλλους ιδιώτες). Δίνει έτσι δικαίωμα και σε όσους έχουν όλα τα χρέη τους σε έναν και μόνο ιδιώτη πιστωτή για ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού με έως 420 δόσεις. Παράλληλα, για ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία και Ταμεία, όπου ισχύουν 240 δόσεις και κούρεμα μέχρι 80%, η κυβέρνηση μειώνει -και αναδρομικά- τα επιτόκια στο μισό ή ακόμα χαμηλότερα, δίνοντας μεγάλη ανάσα στους οφειλέτες, ειδικά στις επιχειρήσεις.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα βάζει σταθερά «γκολπόστ» και κανόνες, για να μην πέφτουν στο κενό οι αιτήσεις για ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού. Δεν θα μπορούν έτσι τα funds και οι τράπεζες να απορρίπτουν αδικαιολόγητα κάθε ρύθμιση, αν η πλατφόρμα δείχνει ότι ο δανειολήπτης τη δικαιούται.

Για τον σκοπό αυτό, από τις αρχές ή έως τα μέσα Μαρτίου:

  • Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις υποχρεούνται να ανακοινώσουν τους πιθανούς λόγους μη συναίνεσης σε πρόταση ρύθμισης.
  • Ο κατάλογος των προσκομμάτων αυτών αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού, ώστε να είναι γνωστοί και προσβάσιμοι σε όλους.
  • Οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορούν να μεταβάλουν τους λόγους μη συναίνεσης, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Οι νέοι λόγοι μη συναίνεσης γνωστοποιούνται και αναρτώνται στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα και ισχύουν για τις ρυθμίσεις μετά την παρέλευση πέντε ημερών από την ανακοίνωσή τους.

Ο μπούσουλας που θα εκδώσουν οι τράπεζες μετατρέπεται έτσι σε όπλο στα χέρια του οφειλέτη που θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν έχουν το δικαίωμα ή όχι η τράπεζα και το fund να απορρίψουν τη λύση ρύθμισης που του προσφέρει ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ