Εξοικονομώ 2023: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Tα «κρυφά» πρόστιμα που κρύβουν οι οικοδομικές εργασίες

Aπό την Δευτέρα 12 Ιουνίου ως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, όσοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος επιδοτεί συνολικά πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, με στόχο την εξοικονόμηση.

Χρειάζεται προσοχή όμως, γιατί πλέον για οποιαδήποτε εργασία στο σπίτι σας, είτε εντάσσεται στο εξοικονομώ είτε όχι, θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον μηχανικό για την έκδοση βεβαίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με πρόστιμο, μεταδίδει η ΕΡΤ.Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 για κάθε εργασία ανακαίνισης και εν γένει μικρών επεμβάσεων στα κτίρια, πρέπει πρώτα ο μηχανικός να εκδώσει σχετική ηλεκτρονική βεβαίωση από το πληροφορικό σύστημα e-adeies.
Με την ηλεκτρονική βεβαίωση ο μηχανικός βεβαιώνει ότι στην περιοχή του ακινήτου, για συγκεκριμένες μικρές εργασίες, δεν απαιτείται έγκριση από κάποιον φορέα. Σε περίπτωση που απαιτείται, γίνεται ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας προκειμένου να προχωρήσουν οι εγκρίσεις.

Η βεβαίωση του μηχανικού είναι απαραίτητη, διότι δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να γνωρίζει το πότε, το πως και το εάν επιτρέπεται να γίνονται εργασίες επισκευής, συντήρησης ή άλλες μικρές εργασίες στα κτίρια ώστε να μην δημιουργούνται νέες αυθαιρεσίες που επιβαρύνουν τον οικιστικό χώρο, κυρίως σε περιοχές που προστατεύονται με ειδικά πολεοδομικά διατάγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ