Οι δύο Σύνοδοι Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρώτη του ΝΑΤΟ στις 14/6 και η δεύτερη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγες μέρες μετά, στις 24-25/6, θεωρούνται κομβικές γα την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Όπως επισημαίνει τo ΒΗΜΑ της Κυριακής μπορεί στο τρίγωνο Αθήνας- Λευκωσίας- Άγκυρας να επικρατεί σχετική ηρεμία από τον περασμένο Δεκέμβριο ωστόσο οι αρμόδιοι επιτελείς στο Πεντάγωνο και το δίδυμο του ΥΠΕΘΑ Παναγιωτόπουλος-Φλώρος προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι δηλώσεις του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Εκεί ο ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε με έμφαση ότι «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται. Υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής επικράτειας».
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου
Όπως επισημαίνεται στο ΒΗΜΑ, πιθανότατα στις 31 Μαΐου ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα αλλά η έλευση του αναμένεται να οριστικοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα καθώς η διένεξή του με τον Νίκο Δένδια φαίνεται να διευθετήθηκε στο πλαίσιο της άτπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη.
Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ κρίνεται σημαντική γιατί φαίνεται ότι θα προετοιμάσει το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14/6 προσφέρει καταρχήν έναν ιδεατό χώρο για μια απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών.

Ωστόσο, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα εκτιμούν ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει θετικό πρόσημο μόνον εφόσον έχει προετοιμαστεί πολύ καλά και οι δύο πλευρές προσέλθούν με διάθεση συνεννόησης. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ωστόσο αναμένεται έντονη διπλωματική κινητικότητα καθώς επίκειται και η συνάντηση Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ