Στην ελληνοτουρκική διένεξη για τις γεωτρήσεις και τη διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει: «επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή.

Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη».Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία στον οποίον αναφέρθηκε η τουρκική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι δεν έχουμε φτάσει καν στο σημείο να συζητήσουμε τη διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν επιδιώκει νίκες, αλλά επικράτηση τρόπου συμπεριφοράς. Αυτής της συμπεριφοράς που επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», ξεκαθάρισε ο Υπουργός ενώ διευκρίνισε ότι, «δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι έχουν συμφωνήσει σε έναρξη του διαλόγου, αυτού που διεκόπη το 2016».Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες διαφωνίες πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία και επανέλαβε ότι, αυτά είναι τα δύο θέματα που θα συζητήσει με την Τουρκία. «Και αν δεν συμφωνήσουμε, θα πάμε στη Χάγη», σημείωσε σχετικά και εκτίμησε πως, «η Τουρκία θα επιθυμούσε να εμφανίσει διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες είναι ανύπαρκτες». Ξεκαθαρίζοντας, όμως, τη θέση της Ελλάδας σχετικά, είπε πως, «δε σημαίνει ότι θα συζητήσουμε όλα αυτά που ‘βλέπει’ η Τουρκία».Σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η Γερμανίδα καγκελάριος στην πρόσφατη κρίση στο Καστελόριζο, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ έχει ένα πολύ αυξημένο κύρος στην Ε.Ε και ασκεί και την προεδρία της ΕΕ προσθέτοντας ότι έχει και το θεσμικό καθήκον να χειριστεί τα θέματα που αφορούν την ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ