Χαρακτηριστικές των προθέσεων της Άγκυρας είναι οι απειλές για πόλεμο στο Αιγαίο με την αμφισβήτηση ακόμα και της ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα!

Το τουρκικό πολεμικό κρεσέντο ενισχύει τους φόβους για το γεγονός ότι οι τέσσερις περίπου εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και παρότι μία σειρά από λόγους (η καθίζηση της οικονομίας, τα πολλά ανοιχτά μέτωπα εντός κι εκτός) ρεαλιστικά δεν επιτρέπουν στον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει μια πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, ο τούρκος ηγέτης φαίνεται αποφασισμένος να ρισκάρει κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στις προθέσεις της Άγκυρας να είναι ο διάλογος αφού όμως πρώτα προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο λόγω ατυχήματος με την Ελλάδα.Σε μελέτη του το Stratfor επισημαίνει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες θα απαιτήσουν πιθανότατα διαμεσολάβηση από άλλες δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση, αν και μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης στις διαφορές τους παραμένει απίθανη. Η Τουρκία πιθανότατα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται επιθετικά αυτά που θεωρεί δικαιώματά της, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αυξανόμενα στρέφεται προς τον εθνικισμό και την εθνική ασφάλεια για να αποσπάσει την προσοχή από τις εγχώριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία.Από την πλευρά της η Αθήνα γυρνάει την πλάτη στην εμπρηστική ρητορική Ερντογάν: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς, αναμένοντας ωστόσο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει το προκλητικό κρεσέντο ή επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης. Διαφορετικά «τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στη RealNews. Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ενημέρωση του κ. Γκουτιέρες για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Παράλληλα, εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα της βήματα: Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μετά το Ιόνιο και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όπως νοτίως της Κρήτης, αλλά και την επιδίωξη υπογραφής συμφωνίας με την Αλβανία για ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Δένδιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ΑΟΖ και με την Κύπρο.

«Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Στόχος είναι, όπως τονίζει, να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ