Για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι σημαίνει τη θωράκιση της πατρίδας με τη θεμελίωση παράλληλα ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με πολυεπίπεδη σημασία. O Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενοςστον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων», καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην ονομαστική ψηφοφορία, ιδιαίτερα σε αυτή την χρονική συγκυρία, σημειώνοντας ότι το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης.«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. «Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τα εθνικά οφέλη είναι προφανή καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής που σε περίπτωση τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με νόημα «όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιόν στην ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθύμισε, δε, ότι η χώρα μας διαπραγματευόταν από το 1974 μια τέτοια συμφωνία «και να που γίνεται χειροπιαστή πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Η Ελλάδα θα διαθέτει πια σκάφη επιφάνειας αντάξια των ικανοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια. Μαζί με τα 24 Rafalle τα πρώτα που θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του έτους, τα τελευταίας γενιάς ελικόπτερα Ρόμεο που είναι τα καλύτερα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ