Ελλάδα Τουρκία: Πόσο κοντά θα φτάσει το Oruc Reis στο Καστελόριζο

Σε επιφυλακή παραμένει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων προς την Αθήνα με το Oruc Reis. Το πρωί της Τρίτης 20 Οκτωβρίου 2020, θα φανεί εάν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα φτάσει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελόριζο, ή εάν η Τουρκία θα δώσει εντολή να προσεγγίζει ακόμη περισσότερο το ακριτικό νησί μας, επιχειρώντας έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια- σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX.

Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν το Oruc Reis περάσει τη ζώνη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Στη συνέχεια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει την πορεία του και μετά την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, οπότε λήγει η Navtex και μαζί της η άτυπη προθεσμία που έχουν δώσει στην Άγκυρα η Γερμανία και η Γαλλία. Στην Αθήνα πάντως, προετοιμάζονται για κρίση διαρκείας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να φτάσει έως τα άκρα προκειμένου να επιβάλει την ατζέντα του στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας, όποτε αυτές αρχίσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ