Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται η νέα επικαιροποίηση του Παραρτήματος της MDCA, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής συνεργασίας, που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.Στο νέο Παράρτημα που θα υπογραφεί η ελληνική πλευρά πέτυχε την επανάληψη της καταγραφής βασικών σημείων του Προοιμίου του βασικού σώματος της Συμφωνίας του 1990, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία.

Ωστόσο, η Αθήνα ήθελε μια καλύτερη εγγύηση για την προστασία τόσο της κυριαρχίας όσο και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που θα αναφέρονται εντός του Παραρτήματος. Ωστόσο η αμερικανική πλευρά δεν ήθελε ευθείες αναφορές στο Παράρτημα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι μόλις τέσσερις τοποθεσίες θα προστεθούν στον σημερινό κατάλογο των υπαρχουσών τεσσάρων.
Πρόκειται για το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» (στην Αλεξανδρούπολη), τον Ναύσταθμο Κρήτης (στη Σούδα), το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου Πιερίας και το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» (κοντά στην Αεροπορική Βάση Λάρισας και στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο).Η ελληνική πλευρά πρότεινε κι εκείνη μία σειρά τοποθεσιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος) και των Δωδεκανήσων (π.χ. Ρόδος, Κάρπαθος), με τους Αμερικάνους να αρνούνται, θέλοντας να αποφύγουν τριβές με την Τουρκία.Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν στο εν λόγω κείμενο ότι σέβονται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδος με βάση και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ