Μετά το καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μπλόκο στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν στην εφορία προκειμένου να περιορίσουν το καθαρό εισόδημα και να πληρώσουν λιγότερο η και καθόλου φόρο.

Το νέο όπλο στη μάχη κατά των εικονικών δηλώσεων θα ενεργοποιηθεί από το 2024 με την υποχρεωτική αποστολή όλων των στοιχείων για τις συναλλαγές των φορολογούμενων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τι δαπάνες και συνεπώς για το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος αλλά και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο.Κι αυτό γιατί με το νέο σύστημα τα έσοδα που δηλώνει στην εφορία ο ελεύθερος επαγγελματίες η αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τα τιμολόγια και τα παραστατικά που έχουν καταχωρηθεί στο myData ενώ δεν θα αναγνωρίζεται καμία δαπάνη που δεν έχει περάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος δηλώνει έσοδα 10.000 ευρώ και ο τζίρος με βάση τα δεδομένα στο myData είναι 15.000 ευρώ η δήλωση δεν θα γίνεται αποδεκτή από την εφορία. Αν ο ίδιος φορολογούμενος εμφανίσει δαπάνες 5.000 ευρώ αλλά τα έξοδα του με βάση τα ηλεκτρονικά παραστατικά είναι 2.000 ευρώ η εφορία δεν θα αναγνωρίζει τα 3.000 επιπλέον ευρώ. Συνεπώς το φορολογητέο εισόδημα του θα προσδιορισθεί στα 13.000 ευρώ και όχι στα 5.000 ευρώ που προκύπτει από τη δήλωση του.

Κραυγαλέες περιπτώσεις με δαπάνες που «τρώνε» έως και το 100% του τζίρου και μηδενίζουν το φόρο
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η πλήρης ανάπτυξη του myData θα αποτελέσει ανάχωμα στα εκτεταμένα κρούσματα τεχνητής διόγκωσης των δαπανών από επιτήδειους που όπως δείχνουν τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι λίγες οι κραυγαλέες περιπτώσεις που το ποσοστό των εκπιπτόμενων δαπανών κινείται σε υψηλά επίπεδα 80%-90% του τζίρου και φθάνει ακόμα και στο 100% με αποτέλεσμα μηδενικό εισόδημα και φόρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ