Ολέθριες συνέπειες παρόμοιες με αυτές που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη Βηρυτό, θα μπορούσαν να προκαλέσουν και στην Ελλάδα, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, περίπου 30 αποθήκες, διάσπαρτες ανά την χώρα, στις οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στην Ελλάδα παράγονται και διακινούνται ετησίως περίπου 12.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών υλών, ποσότητα περίπου πενταπλάσια από αυτήν που προκάλεσε την καταστροφή στον Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι οι φονικές εκρήξεις στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα και το Λαύριο το 1980 και το 1997, σε στρατιωτική μονάδα στις Κεχριές Κορίνθου το 1996 ή η τεράστια καταστροφή στη Μαλακάσα το 1987, αποτελούν δείγματα του κινδύνου που μπορεί να υπάρχει και στη χώρα μας από αποθήκες με τέτοιο περιεχόμενο.Ο χάρτης των αποθηκών εκρηκτικών
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», υπάρχουν στην χώρα έξι «ιδιωτικοί» χώροι, αποθήκες. Η μεγαλύτερη είναι στην Τανάγρα. Εκεί, βρίσκονται περίπου 2.600 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, ύστερα από αναφορές κατοίκων ότι αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνει τέσσερις αποθήκες εκρηκτικών υλών χωρητικότητας 50 τόνων η καθεμία, τρεις αποθήκες νιτρικού αμμωνίου χωρητικότητας 800 τόνων οι δύο πρώτες και 1.000 τόνων η τρίτη και μία εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών ουσιών που δεν έχουν όμως τις απαραίτητες από τον νόμο αποστάσεις.
Επίσης, μεγάλος χώρος φύλαξης εκρηκτικών, με 680 τόνους νιτρικού αμμωνίου, βρίσκεται στα Γρεβενά, ενώ άλλη μία εγκατάσταση υπάρχει στα Δερβενοχώρια, που ανήκει στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων και έχει 1.500 τόνους της συγκεκριμένης ύλης. Αποθήκες με αυτό το υλικό υπάρχουν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Για τη δεύτερη, μάλιστα, περίπτωση υπάρχουν αναφορές για προβλήματα ασφαλείας. Αποθηκευμένη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, βάρους περίπου 300 τόνων, υπάρχει και στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Ακόμη, υπολογίζεται ότι σε 20 τουλάχιστον μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών και πολεμοφοδίων. Σύμφωνα με επιτελείς και πυροτεχνουργούς του Στρατού, ο βασικός κανόνας είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά οι εκρηκτικές ύλες από τους πυροκροτητές, σε αποθήκες ειδικών προδιαγραφών και μακριά από κατοικημένες περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ