Ένα μίνι διπλωματικό θρίλερ διαδραματίστηκε κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η αντιπαράθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τη γερμανική. Ο προβληματισμός για τα περί «μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές».
Τεσσερισήμισι ώρες διήρκησε την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η οποία ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Βρυξελλών. Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συζήτηση του οποίου διήρκησε περίπου μία ώρα. «Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο». Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπήρξε διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας συνεδρίασης, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα καλωσόριζε τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Η Ελλάδα αντέδρασε, λέγοντας πως δεν θα συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ιταλίας στην επιτροπή πολιτικής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ένωσης, Μάρκο Περονάτσι, αντί για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που εισβάλλει σε χώρο ευρωπαΐκής κυριαρχίας, η επιτροπή συζήτησε μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες – όπως είπε – περιοχές!

Δηλαδή, η Ευρωπαΐκή Ένωση βάφτισε έναν χώρο Ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας, δηλαδή ευρωπαΐκής κυριαρχίας, ως «αμφισβητούμενη περιοχή«. Δηλαδή αντί για αλληλεγγύη, εισπράξαμε ακρωτηριασμό και γκριζάρισμα της εθνικής μας κυριαρχίας! Με την επισήμανση μάλιστα ότι θα επιβληθεί και μορατόριουμ, δηλαδή απαγόρευσε σε κυρίαρχες ευρωπαϊκές χώρες, να εκμεταλλευτούν τον δικό τους χώρο, τα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα!

Και αυτή την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, την πρωτοφανή εξέλιξη, που ισοδυναμεί με προδοσία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, προδοσία της ίδιας της ύπαρξης της ευρωπαϊκής ένωσης, του ευρωπαϊκού δικαίου και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη μαθαίνουμε από το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων και όχι από την ελληνική κυβέρνηση ή τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αντί να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, μας προέτρεψαν σε απευθείας διάλογο! Σα να μην είμαστε μέλος της ευρωπαΐκής ένωσης!

Πετώντας τις λέξεις «αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος», η ΕΕ παρέπεμψε το θέμα της Τουρκίας για τις 27-28 Αυγούστου!Αντίθετα, οι ευρωπαίοι αντί να καταδικάζουν την Τουρκία, συζήτησαν για τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, για την Βενεζουέλα, την Βολιβία, την έκρηξη στη Βηρυτό, την συμφωνία Ισραήλ – ηνωμένων αραβικών Εμιράτων, και κάπου ενδιάμεσα για την «κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο»!

Το τι ακριβώς είπαν για την Ελλάδα, είναι ακόμα πιο σοκαριστικό. Οι ευρωπαίοι συνιστούν να τα βρούμε πολιτικά, με απευθείας διάλογο! Δηλαδή στον βρόντο η ευρωπαΐκή αλληλεγγύη, η ευρωπαΐκή ένωση, οι ευρωπαϊκές συνθήκες, το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα ευρωπαϊκά σύνορα και λοιπά. « Βρείτε τα μεταξύ σας!« Είπαν, εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίτερα η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία. Το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Ζοζέπ Μπορέλ της 13ης Ιουλίου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ