Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο συζήτησης την πανδημία του κορονοϊού, την οικονομική ανάκαμψη και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «καλή ανταλλαγή (σ.σ. απόψεων) με τον Τούρκο πρόεδρο». «Ανταλλάξαμε (απόψεις) για την κατάσταση με την Covid 19, την οικονομική ανάκαμψη και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν της είπε ότι η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως και ότι η ΕΕ είναι στις προτεραιότητες της τουρκικής ατζέντας. Η Άγκυρα θέλει να γυρίσει μία νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ το 2021, συμπλήρωσε.Παράλληλα όμως ο Ερντογάν σχολίασε ότι «το 2020 δεν μπορεί να αξιολογηθεί, λόγω των ιδιοτροπιών και των τεχνητών προβλημάτων από κάποια μέλη της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη «όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά και αναφορικά με την κοινά αποδεκτή γεωγραφία». Ακόμη ο Ερντογάν- σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Άγκυρας- υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν βήματα στις διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την επαναλειτουργία των μηχανισμών διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ, στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, αναμένεται η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Άγκυρα.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ