Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα η 29η Έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Συνεδριακό Κέντρο “Νικόλαος Γέρμανος”, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Γεωργαντά.

Υπενθυμίζεται ότι η 29η Agrotica διεξάγεται από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στα εγκαίνια έδωσαν ακόμα το “παρών”, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

“Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ρεκόρ σε επισκεψιμότητα”
“Είναι μία πολύ σημαντική έκθεση. Συμμετέχουν πάνω από 1.650 εκθέτες, από 49 χώρες, 15 επιχειρηματικές αποστολές. Η Agrotica πρόκειται για το μεγάλο γεγονός του αγροτικού τομέα στα Βαλκάνια. Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ρεκόρ σε επισκεψιμότητα” δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος ο κ. Ποζρικίδης στην έναρξη της εκδήλωσης των εγκαινίων της έκθεσης.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στους παραγωγούς, ενώ ακόμα τοποθετήθηκε και για τα υπάρχοντα προβλήματα του αγροτικού κλάδου. “Η μεγάλη συμμετοχή εκθετών, δείχνει και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της αγροτικής μας οικονομίας, της οποίας οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων είναι αυξημένες κατά 7,2% στο πρώτο 8μηνο του έτους, ενώ πλέον αντιστοιχούν στο 17,6% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας” σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Γεωργαντάς: Δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα
Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στο στο ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως “δεν υφίσταται για τη χώρα μας” καθώς “η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά. Σαφώς, όμως, τίθεται ζήτημα τιμών, το οποίο με κάθε τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αναλαμβάνοντας – στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας- μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως η αγροτική παραγωγή έχει υποστεί πλήγματα λόγω της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέροντας παράλληλα μέτρα αντιμετώπισης. “Αναπτύσσουμε πολιτικές που κινούνται σε δύο άξονες: Από τη μια με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και από την άλλη υλοποιούμε έναν εθνικό στρατηγικό σχέδιο- πάντα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ- που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα και του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ένα Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο η ΕΕ ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα“.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός μίλησε για τα οφέλη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. “Η νέα ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ, έρχεται να στηρίξει την προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία μας, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως η επιλογή μας για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων αποτελούν πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής.“

Agrotica… εβδομαδιαίας διάρκειας
Σύντομο χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι η Agrotica είναι “μία από τις πέντε μεγαλύτερες εκθέσεις αγροτικού τομέα στην Ευρώπη“. Ακόμα, ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την επιθυμία του η Agrotica να έχει εβδομαδιαία διάρκεια, αντί για τριήμερη.

“Χρηματοδοτούμε ως περιφέρεια 305 επενδύσεις και 139 έργα σε αγροτικές περιοχές, εξασφαλίσαμε 150 εκατομμύρια ευρώ για 2.500 σχέδια βελτίωσης των αγροτών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας” τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της κρατικής στήριξης των αγροτών.

Σύντομο χαιρετισμό για τα εγκαίνια της 29ης Agrotica απηύθυνε και ο κ. Ζέρβας. “Η ανάπτυξη όλων των περιοχών, η δημιουργία εισοδήματος, η απασχόληση είναι στοιχεία που ωφελούν την πόλη της Θεσσαλονίκης και άμεσα και καθοριστικά” δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε: “Η Agrotica είναι ένα κομβικό σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τον γεωργικό κλάδο και τη γεωργική οικονομία“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ