Aισιοδοξία έχει δημιουργήσει στην επιστημονική κοινότητα η ανακάλυψη ενός κυττάρου που είναι πιθανό να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου.

Ένα ανοσοποιητικό κύτταρο που φαίνεται να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε στο μέλλον η ανακάλυψη τους να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου, κάτι που ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή ‘Αντριου Σιούελ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό «Nature Immunology», ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος ψάχνοντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν βακτήρια, όταν εντόπισαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.

Το συγκεκριμένο κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται κατά των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος στους επιστήμονες.

Κατόπιν εργαστηριακών μελετών φάνηκε ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

Ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, που επικαλείται τον βρετανικό Τύπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ