Μετανάστες στο Αιγαίο: Τα δύο πολύνεκρα ναυάγια, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών σε Λέρο και Λέσβο, απέδειξαν ότι τα κυκλώματα φτάνουν στο σημείο να πουν ψέματα στους μετανάστες σε σχέση με τον καιρό, να υπερφορτώσουν τις λέμβους και να τις ρίξουν στη θάλασσα , με χειριστές διακινητές χωρίς εμπειρία πλοήγησης, που παρά ταύτα αναλαμβάνει την αποστολή για λίγα ευρώ.

Σε φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το ieidiseis, φαίνεται το «εργαστήριο» ενός εκ των κυκλωμάτων, όπου βρίσκονται «παραταγμένες» οι μηχανές των φουσκωτών τους. Η εικόνα αναρτήθηκε στην εφαρμογή Tik Tok και συνοδεύεται από το κείμενο: «Κάθε δύο εβδομάδες ένα δρομολόγιο προς τη Ρόδο. Αριθμός τηλεφώνου στο WhatsApp 0030698….».
Η ανάρτηση είχε στόχο να «διαφημιστεί» το δρομολόγιο από τα τουρκικά παράλια στη Ρόδο και να βρεθούν «πελάτες». Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του iEidiseis, το κινητό τηλέφωνο που δημοσιεύεται στην ανάρτηση έχει δηλωθεί από άτομο που ζει στην περιοχή της Κυψέλης.

Σε άλλη φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media απεικονίζονται στοιβαγμένοι μετανάστες πάνω σε λέμβο, χωρίς οι περισσότεροι να φορούν σωσίβιο. Δεν είναι όμως μόνο τα δρομολόγια που γίνονται διά θαλάσσης, καθώς τα δουλεμπορικά δίκτυα «πιέζουν» και στα χερσαία σύνορα. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία που δείχνει μετανάστες να περπατούν, φορτωμένοι με τις αποσκευές τους, μέσα στο χιονισμένο δάσος, όπως και η εικόνα με τους μετανάστες να περπατούν υπό καταρρακτώδη βροχή φορώντας αδιάβροχα.Στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών βρίσκονται τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών με έδρα το Μπόντρουμ της Τουρκίας, τα οποία φαίνεται ότι παρά το βαρύ χειμώνα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να προωθούν ανθρώπους στα ελληνικά νησιά.

Οι δουλέμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους νησιά όπως η Λέρος, η Κως και η Λέσβος. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε δύο ναυάγια με νεκρούς σε Λέρο και Λέσβο.

Στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου βρίσκονται κλιμάκια της ΕΥΠ και ειδικών υπηρεσιών του Λιμενικού που επιχειρούν να αντλήσουν στοιχεία από ραντάρ που «σαρώνουν» τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και από καταθέσεις διασωθέντων. Στο ναυάγιο της Λέρου, με τα τέσσερα νεκρά παιδιά και μία πνιγμένη γυναίκα, τα στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν ανάμεσα στους διασωθέντες τους διακινητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, άντρας από το Κονγκό είχε το ρόλο του χειριστή του σκάφους, ενώ βοηθός του ήταν ένας Αφγανός. «Τα κυκλώματα συνήθως βάζουν δύο διακινητές πάνω στα σκάφη. Είναι ένα μοτίβο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται», αναφέρει πηγές του Λιμενικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ