Μπορεί να απέχουμε 30 μέρες ως τις ευρωεκλογές, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, όμως, έρχονται ως υπόμνηση της κυβερνητικής καθημερινότητας για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να διαχειριστεί πλείστες όσες προκλήσεις στον δρόμο προς τις κάλπες. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα στην άλλη μεριά του Αιγαίου, μέσω του protothema.gr, ότι στη συνάντηση που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα στην τουρκική Προεδρία στην Άγκυρα θα θέσει το ζήτημα που αφορά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί. Ξεκαθάρισε, όμως, μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ ότι δεν πρόκειται να μην πάει στη γείτονα, καθώς είναι προτιμότερο να συζητούμε για τις διαφωνίες μας, παρά να μην υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

Με βάση τις πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα προς το μεσημέρι. Θα γίνει δεκτός από τον κ. Ερντογάν και το σχήμα στο γραφείο του Τούρκου προέδρου είναι γνωστό ήδη από τις προηγούμενες συναντήσεις τους, καθώς παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν που χειρίζονται τον πολιτικό διάλογο, αλλά και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Πιο μετά θα γίνουν δηλώσεις, όπου μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν για θέματα που έχουν ενοχλήσει αμφότερες τις πλευρές το τελευταίο διάστημα, ενώ στη συνέχεια οι Τούρκοι σχεδιάζουν την παράθεση γεύματος, στο οποίο η σύνθεση θα είναι διευρυμένη και με άλλα πρόσωπα από μέρους των δύο χωρών.Είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον πρόεδρο Ερντογάν, να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της τουρκικής Κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες στην «Πρώτη Λέξη», υπογραμμίζοντας έτσι τη λεπτή ισορροπία, επί της οποίας πορεύεται και η ελληνική πλευρά σε αυτή τη δύσκολη επιχείρηση επαναπροσέγγισης με τη γείτονα που εξελίσσεται εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο. «Έχουμε ένα καλύτερο κλίμα, αλλά δεν έχω αυταπάτες: η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις. Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο protothema.gr ότι το ραντεβού της Άγκυρας θα είναι μεν σύντομο, αλλά επίσης καλά προετοιμασμένο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και στην ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι ο ορίζοντας δεν είναι ανέφελος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι εξ αρχής ήταν γνωστό ότι η διαδικασία θα είναι ανηφορική και όχι ευθύγραμμη. Μένει επίσης να φανεί πόσο μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα για την «ουσία» της ελληνοτουρκικής διαφοράς, ενώ εκκρεμεί και η τοποθέτηση διαδόχου του υπηρεσιακού υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ που αποχωρεί μετά το καλοκαίρι και είναι αυτή τη στιγμή ο συνομιλητής των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα αντίστοιχα.

Πέραν του κ. Ερντογάν, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και την επικείμενη άφιξη του Έντι Ράμα στην Αθήνα την Κυριακή, προκειμένου να μιλήσει σε ομοεθνείς του ενόψει των αλβανικών βουλευτικών εκλογών του 2025. «Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε», είπε σιβυλλικά χθες ο κ. Μητσοτάκης στο protothema.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού, ούτε τη συνάθροιση. Από την άλλη στην κυβέρνηση δεν θέλουν μια ανεξέλεγκτη φιέστα, γι’ αυτό και προτιμούν έναν κλειστό, ελεγχόμενο χώρο, ο οποίος θα μπορεί και να επιτηρείται πιο αποτελεσματικά από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. «Το ζήτημα δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό, σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική Δικαιοσύνη. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να θέτει τα ζητήματα αυτά», προσέθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Με τα ως τώρα δεδομένα, πιθανότερος προορισμός για τον κ. Ράμα φαντάζει το ΣΕΦ, καθώς από τη Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχουν εντατικές δαπραγματεύσεις της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα με τη διοίκηση του Σταδίου για την αίθουσα που θα μπορούσε να «στεγάσει» την ομιλία του κ. Ράμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η διοίκηση του ΣΕΦ έχει επικοινωνήσει με το υπουργείο Αθλητισμού και το υπουργείο Εξωτερικών και έχει λάβει το «πράσινο φως» να διαθέσει αίθουσα, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θα ήθελαν να αποφύγουν την εικόνα μιας «φιέστας» σε ανοιχτό χώρο, με δεδομένο ότι διακινήθηκαν σενάρια ακόμα και για την πλατεία Συντάγματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ