Στις 6 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα… συνυπάρξουν στην Πράγα, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος, ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος να ρίξει τους τόνους, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις του, το βράδυ της Τρίτης (04.10.2022). “Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Για ποιο πράγμα ζητά βοήθεια; Εναντίον της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή απονομής βραβείων.Όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής συνάντησης εκπροσώπων των μετεχουσών χωρών εν όψει της Συνόδου, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Μπούρα, και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί. Ομως, ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να απέφυγε κάθε συζήτηση ουσίας και πολύ περισσότερο κάθε προσπάθεια διερεύνησης της πιθανότητας ενός τετ α τετ μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, περιοριζόμενος σε έναν τυπικό κοινωνικό χαιρετισμό.«Φυσικός μας χώρος, παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και «γι’ αυτό αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι θα ήθελαν να μιμηθούν στην γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας. Δημιουργούμε αναχώματα στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο».

Για την επιθετική ρητορική και προκλητικότητα της Τουρκίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες αργότερα τη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, ενώ το παρών έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και πως η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Βρυξέλλες: Ο Ερντογάν ακολουθεί συγκεκριμένη «ατζέντα»
Ευρωπαϊκός αξιωματούχος είπε στο MEGA ότι όλες οι κινήσεις της Τουρκίας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και στην πράξη, δείχνουν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι το 2019 οι Τούρκοι υπέγραψαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχοντας κάτι στο μυαλό τους, διότι έρχονται το 2022 να το ενισχύσουν στην ίδια λογική. Σε επίπεδο ρητορικής κλιμακώνουν συνεχώς τις προκλήσεις έχοντας ως στόχο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να τεθεί στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα, αλλά σίγουρα -είπε ο αξιωματούχος- η Τουρκία θα στριμωχτεί σε δυο εβδομάδες από τώρα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, όπου η ατζέντα για την Τουρκία είναι βαριά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ