Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε λίγες μέρες πριν την συμπλήρωση των δύο ετών από την τραγωδία στο Μάτι, όπου 102 ανθρώπινες ψυχές βρήκαν τραγικό θάνατο, το δημοσίευμα της Καθημερινής που φέρνει στο φως διαλόγους και στοιχεία για απόπειρα συγκάλυψης της έρευνας σχετικά με τα τυχόν λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018.Οι διάλογοι που φέρνει στο φως η «Καθημερινή» προκαλούν σοκ, καθώς το δημοσίευμα αναφέρει πως ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος, στον οποίο ανατέθηκε από την δικαιοσύνη να διαλευκάνει τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων στη μεγάλη πυρκαγιά φαίνεται να δέχτηκε πιέσεις από τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος στην ηγεσία της Πυροσβεστικής κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πίεσε και να απείλησε τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής ο οποίος και ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.
«Θάψε τα , μην μπλέξεις σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, πολιτικές,«από το υπουργείο», μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… θες καμία δυσμενή;», είναι τα λόγια που «καίνε» το υψηλόβαθμο τότε στέλεχος.

Οι διάλογοι-σοκ
Ωστόσο οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον κ. Λιότσο δεν σταματούν εδώ.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο κ. Λιότσος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός.

Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.

“Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω. Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…)», του λέει αρχικά , σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος όμως μετά αλλάζει εντελώς στάση, λέγοντας του:

«Που πας δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε;».

«Θάψ’τα γιατί θα σε σκίσουμε»
Σε αυτό το σημείο ξεκινούν και οι απειλές: “Eάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”.

Mάλιστα το υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτίθεται επειδή ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει.

«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα”.

Όταν ο κ. Λιότσος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ.Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει να τα κρύψει και να ρίξει όλο το φταίξιμο στη φωτιά και στα αυθαίρετα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ