Την περασμένη Κυριακή η αποχή έφτασε το 59% στο δήμο Θεσσαλονίκης, έναντι 47,5% του α΄γύρου του 2019. Ήταν το υψηλότερο ποσοστό αποχής συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.Στο δήμο Θεσσαλονίκης ψήφισαν 98.911 πολίτες στον α’ γύρο των φετινών δημοτικών εκλογών δηλαδή 30.800 λιγότεροι σε σχέση με την α’ Κυριακή των εκλογών του 2019. Πού πήγαν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι; Σίγουρα ο καλός καιρός έπαιξε το ρόλο του, οδηγώντας πολλούς στη Χαλκιδική για ένα τελευταίο μπάνιο αλλά αυτή η εξήγηση δεν επαρκεί για τόσο μεγάλο αριθμό εκλογέων που έλειψαν από την κάλπη.

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι στις εκλογές του 2019 είχαμε 19 συνδυασμούς και άρα πολλούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στις φετινές εκλογές συμμετείχαν εννέα αυτοδιοικητικά σχήματα, όμως επειδή ο νόμος όριζε τον ελάχιστο αριθμό των υποψήφιων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων στο 150% των μελών του κάθε οργάνου, αθροιστικά ο αριθμός των υποψηφίων ξεπέρασε τους 1.800. Θα περίμενε κάποιος ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα κατάφερναν να κινητοποιήσουν περισσότερους ψηφοφόρους όμως τα αποτελέσματα άλλα δείχνουν.

Σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν ότι οι πολίτες είναι είτε απογοητευμένοι είτε αδιάφοροι για τα κοινά (είτε ένας συνδυασμός των δύο) κατάσταση που επιτείνεται μετά από μια δεκαετή κρίση και μια πανδημία που διέρρηξε την κοινωνική συνοχή και οδήγησε πολλούς στην ιδιώτευση. Αυτό βέβαια είναι μια ερμηνεία που δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο δήμο Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ