Δέσμη μέτρων για την στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ανακοίνωσε στην εκπομπή σχολιάζοντας την επικαιρότητα με τον Στέργιο Καλόγηρο στη Βεργίνα τηλεόραση ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης που περιλαμβάνουν φθηνά δάνεια για τους αγρότες με χαμηλό ή και μηδενικό επιτόκιο.

“Το υπουργείο μας δεν κάνει κοινωνική αλλά αναπτυξιακή πολιτική. Στηρίζουμε το παραγωγό και τα προϊόντα του. Να μη συγχέεται με το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής πολιτικής” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και συνέχισε : “Υπάρχουν τομείς που θα ενισχυθούν άμεσα όπως ανθοπαραγωγοί, αλιείς, ιχθυοκαλλιεργητές, παραγωγοί φράουλας κάποιων οπωροκηπευτικών και η αιγοπροβατοτροφία που επλήγη σοβαρά λόγω των περιοριστικών μέτρων”.
Στον αντίποδα της κρίσης της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως 15% – 30% σε εξαγωγές πορτοκάλιών , σε ρύζια ,ακτινίδια , σιτηρά.
“Αναδεικνύεται η αξία του πρωτογενούς μας τομέα Μέσα στη κρίση της πανδημίας η παραγωγή δεν έκλεισε όταν όλα μπήκαν στον “πάγο” και δεν μας έλειψε τίποτα” επισήμανε ο υπουργός.
Για τα σενάρια επικείμενης επισιτιστικής κρίσης ξεκαθάρισε πως θα γίνουν πραγματικότητα στις εξής περιπτώσεις : “Εάν δεν έχουμε παραγωγική συνέχεια και αν δεν έχουμε μεταφορές , διαμετακόμιση ανοιχτή θα έχουμε επισιτιστική κρίση. Αν υπάρξουν τεχνητοί περιορισμοί στη διακίνηση τροφίμων, αν κλείσουμε τα σύνορα και γίνονται εμπορικά παιχνίδια και μάλιστα θα έχουμε και μεταναστευτική κρίση. Από τα τρόφιμα δεν μεταδίδεται ο ιός άρα δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. “
Σε ότι αφορά στην έλλειψη εργατών γης ο κ. Βοριδης τόνισε :” Ήδη φέραμε χέρια από το εξωτερικό με ασφάλεια και παράλληλα μετατρέψαμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Πριμοδοτούμε την απασχόληση στις αγροτικές εργασίες μια ιδέα που στήριξε από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης”.
Στις σκέψεις του Υπουργού είναι να βγουν οι φόροι για το αγροτικό πετρέλαιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε πως γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή αντί για 15 Οκτωβρίου οι επιδοτήσεις να δοθούν μέχρι τέλη Ιουνίου λόγω των συνθηκών.
Αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης είπε πως θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και θα υπάρξουν ενισχύσεις και από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών που “σκοτώνουν” όπως είπε τη μελισσοκομία για αυτό εντείνονται και οι έλεγχοι και γίνεται πιο αυστηρή η νομοθεσία για τους παραβάτες.
Σε ότι αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς, η άρση του εμπάργκο με την Ρωσία δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, ξεκαθάρισε.
Τέλος χαρακτήρισε και πάλι “Κακή συμφωνία” τη συμφωνία των Πρεσπών, με μόνιμα στοιχεία τριβής. “Οι δυνατότητες μας δυστυχώς είναι περιορισμένες” , κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ