Στην αύξηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα και στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης , αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας σε εκδήλωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, στη Θεσσαλονίκη.
Στην ενεργειακή κρίση που επηρεάζει δραματικά το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στην πρώτη του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας το βράδυ σε εκδήλωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.Ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη εξωγενή κρίση, ενεργειακή αρχικά, η οποία όμως εξελίχθηκε σε μια κρίση με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν και τον πρωτογενή τομέα, θέτοντας ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας.

«Είναι καθήκον της πολιτείας, της κυβέρνησης και της Ε.Ε, να προσπαθήσουμε σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες μας να παράξουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία και με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει προβάλει συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία έχουν αρχίσει και γίνονται αποδεκτά. Δήλωσε ακόμη ότι η χώρα μας θα ζητήσει περισσότερα χρήματα τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών, για τον Μηχανισμό Κρίσης, ο οποίος ενεργοποιήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε πρώτη φάση θα διαθέσει 500 εκ ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

«Υπάρχει μια αναλογία σημαντική στη χώρα μας, αλλά δεν αρκεί. Και βεβαίως δίνεται η δυνατότητα να είναι ελαστικό το πλαίσιο ενίσχυσης από εθνικούς πόρους. Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών θα επιδιώξουμε την αύξηση αυτού του ποσού καθώς μια τέτοια βαθειά κρίση, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Χρειάζεται και μια στήριξη συνολικά από τις χώρες της Ε.Ε» είπε χαρακτηριστικά.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι καθώς τα ταμεία και τα διαθέσιμα χρήματα έχουν κάποιο όριο, η στήριξη θα πρέπει να είναι στοχευμένη, προσδιορίζοντας στη συνέχεια ποιοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα.

«Θα πρέπει να στηριχθούν πραγματικά κατά προτεραιότητα, εκείνοι οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν την αδυναμία, εκείνοι οι παραγωγοί για τους οποίους χρειάζεται αυτή η ενίσχυση, είτε γιατί πρέπει να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια, είτε επειδή πρέπει να παραμείνει υψηλά το εξαγωγικό μας προϊόν. Καθώς το εξαγωγικό προϊόν, είναι αυτό που τελικά θα δώσει στη χώρα, τη δύναμη να συνεχίσει τα επόμενα βήματα της» όπως είπε.

Ο κ. Γεωργαντάς, ανέφερε στη συνέχεια πως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, για πρώτη φορά βλέπει «τέτοια ωριμότητα από τον αγροτικό κόσμο», βλέπει μια τέτοια προσπάθεια από όλον τον πρωτογενή τομέα, να υπάρξει συνεννόηση και να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη, δεσμευόμενος ότι «τα βήματα αυτής της στήριξης θα είναι συνεχόμενα, με βάση και την εξέλιξη της κρίσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ