epa09557529 British Prime Minister Boris Johnson (R) greets Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) as leaders arrive to attend the COP26 UN Climate Change Conference in Glasgow, Britain 01 November 2021. The 2021 United Nations Climate Change Conference (COP26) runs from 31 October to 12 November 2021 in Glasgow. EPA/ROBERT PERRY

Τα Ελληνοτουρκικά, η επίλυση του Κυπριακού και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υπεράκτια πάρκα ανεμογεννητριών στο τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον
Το τετ α τετ που θα έχουν την προσεχή Τρίτη Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο θα είναι το δεύτερο μέσα σε ένα πεντάμηνο. Η πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας ήταν τον περασμένο Ιούνιο, στο περιθώριο της σύσκεψης του ΝΑΤΟ, με επίκεντρο τον τουρισμό.

Αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη Βρετανία, επί τάπητος θα βρεθούν μια σειρά καυτών θεμάτων που απασχολούν τη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του Brexit και με φόντο την πρόσφατη υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών της συμφωνίας για το στρατηγικό διμερές πλαίσιο σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, το εμπόριο, οι μορφωτικές σχέσεις και οι επενδύσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον ομόλογό του τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και θα διαμηνύσει ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού είναι η διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στις εξελίξεις στο εν λόγω θέμα, ως μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία. Εν προκειμένω, μάλιστα, πρόσφατα η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης Γουέντι Μόρτον δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκάθαρα στηρίζει την επιλογή της «διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» για τη λύση του Κυπριακού, όπως, άλλωστε, έχει οριστεί και από τα Ηνωμένα Εθνη και όχι τη λύση της συνομοσπονδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ