Σε μια παρατεταμένη περίοδο αμφισβήτησης, αναφορικά με την ικανότητά του να συνεχίσει να λειτουργεί ως ενιαίος πολιτικός φορέας, εισέρχεται από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τη χθεσινή εσωκομματική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, που τον ανέδειξε πρόεδρο της μείζονος αντιπολίτευσης. Το μεγάλο στοίχημα παραμένει το εάν μετά από τόσο έντονη αντιπαράθεση και τοξικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, θα μπορέσουν να συνυπάρξουν τα στελέχη που υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου με αυτά που τάχθηκαν στο πλευρό του «Στέφανου», όπως θέλει να τον αποκαλεί ο κόσμος.Αυτό που χωρίζει τα δύο στρατόπεδα δεν είναι τόσο οι εκατέρωθεν επιθέσεις που προηγήθηκαν όσο η διαφορά πολιτικής καθώς η πρώην υπουργός επιθυμεί τη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ξεκάθαρου αριστερού κόμματος, ενώ ο νέος πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος για ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές που δεν επιδιώκουν για παράδειγμα την υπερφορολόγηση των ευκατάστατων επιχειρηματιών ως λύση για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο κ. Κασσελάκης εκτιμά πως η αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος δεν θα πρέπει να γίνεται μέσω της υπερφορολόγησης του πλούτου. Επιχείρησε παράλληλα να καταδείξει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της «αριστείας», όπως τις έχει θέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήτοι να είναι πετυχημένος στο χώρο της αγοράς.

Πέραν αυτού όμως θα κληθεί τώρα να συγκεκριμενοποιήσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις του και ενδεχομένως τα όσα θα πει να μην αρέσουν σε όλους εντός του κόμματος.Η επικράτηση Κασσελάκη δημιουργεί μια σειρά από ζητήματα που δεν θα υπήρχαν εάν εκλεγόταν η κα Αχτσιόγλου. Ένα από τα σημαντικότερα είναι τί θα γίνει με την εκπροσώπηση του κόμματος στο Κοινοβούλιο. Θα «διευκολύνει» την κατάσταση ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης προκειμένου να εισέλθει ο νέος πρόεδρος ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο; Θυμίζουμε ότι ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όμως εξέλεξε τρεις βουλευτές (Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη). Εάν λοιπόν παραιτηθεί ένας εκ των τριών αυτών, και αμέσως μετά οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες αρνηθούν να πάρουν τη θέση του παραιτηθέντος ή της παραιτηθείσας (δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής, οπότε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Άρα το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο είναι να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ένας εκ των τριών εκλεγμένων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Ο κ. Όθων Ηλιόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, όπως και η κα Ακρίτα. Άρα το «βάρος» θα πέσει (εάν επαναλαμβάνουμε εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης πρόεδρος) στον επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη που απλώς τάσσεται ανοικτά υπέρ του εν λόγω υποψήφιου αρχηγού. Ο κ. Κασσελάκης έχει δηλώσει πάντως πως «δεν θέλω ούτε μια στο εκατομμύριο να παραιτηθούν Ηλιόπουλος, Ακρίτα και Αποστολάκης». Εάν πράγματι δεν ορκιστεί βουλευτής, κατά πάσα πιθανότητα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις επόμενες εκλογές θα συνεχίσει να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ