Τη δική της ατζέντα έχει η Γερμανία στην ανατολική Μεσόγειο και αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγει να τοποθετηθεί για την ελληνοτουρκική ένταση, την ώρα μάλιστα που η Γαλλία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του Open στην Κωνσταντινούπολη, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πριν λίγες μέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε παράπονα στην Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση της Γαλλίας.

Σημειώνεται πως η κίνηση της Γαλλίας να στείλει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο εξόργισε τον Ερντογάν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να ζήτησε από τη Μέρκελ να κάνει κάτι ώστε η Γαλλία …να μη μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.Ο ίδιος φαίνεται να είπε χαρακτηριστικά με ποιο δικαίωμα η Γαλλία «είναι στα πόδια μας στην ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Μέρκελ απάντησε στον Ερντογάν ότι πρόθεσή της ήταν να μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν «για να δούμε πως θα λυθεί» το θέμα και στη συνέχεια φέρεται να είπε ότι θα τηλεφωνήσει και στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Μέρκελ φαίνεται να του υποσχέθηκε ότι μετά τις συνομιλίες με Μακρόν και Μητσοτάκη, θα ξαναμιλούσε μαζί του για να δουν πως θα προχωρήσουν. Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε πως πρέπει να σταματήσει η ένταση και να αρχίσει ο διάλογος.

Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Η ΕΕ σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη και σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ