Με νέο προκλητικό τίτλο «Η Αθήνα θέλει πόλεμο» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας « Γενί Σαφάκ» αναφέρεται στο σενάριο που εξετάζει η Αθήνα σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα, η Ελλάδα θα θέσει σε εφαρμογή ένα «προβοκατόρικο σενάριο» που θα αυξήσει την ένταση τον Σεπτέμβριο.Η Γενί Σαφάκ» επικαλείται το δημοσίευμα της Καθημερινής που μιλά για τα τέσσερα σενάρια αποτροπής που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα «εν όψει της προαναγγελθείσας από την Άγκυρα κρίσης του ερχόμενου Σεπτεμβρίου».
Από το ελληνοτουρκικό θέμα της εφημερίδας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Αγία Σοφία.

Με τίτλο «Το έθνος είπε την τελευταία του λέξη», η «Γενί Σαφάκ» επικαλείται τη χθεσινή δημοσκόπηση της AR-GE που δείχνει ότι το 90% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και των εθνικιστών επιζητούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται πως στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διεμήνυσαν ότι η πρώτη προσευχή των πιστών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το κόμμα του Ερντογάν, δεν αποκλείει να τελεστεί η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, στις 15 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή της τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, βέβαια, ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένως παραπέμψει στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα haberler.com, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται σίγουρα για την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχοντας ήδη προαναγγείλει την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης προσευχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ