Ο πρώτος γύρος ξεκινά σήμερα Κυριακή, 12 Ιουνίου. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, βετεράνος της Αριστεράς, πιστεύει και ελπίζει ότι αυτήν τη φορά τα πράγματα θα κυλήσουν διαφορετικά. Στις Προεδρικές εκλογές συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 22%, αλλά βρέθηκε στην τρίτη θέση. «Εκλέξτε με πρωθυπουργό» είναι τώρα το προεκλογικό του σύνθημα.

Ο Μελανσόν κατάφερε μετά τις προεδρικές να συνενώσει πίσω του την κατακερματισμένη Αριστερά με τους ταπεινωμένους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.

Αυτή η νέα «Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» βρίσκεται σε ανοδική πορεία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην θεωρητική περίπτωση που πάρει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα αναγκάζονταν να διορίσει πρωθυπουργό από αυτό το στρατόπεδο.

Με αυτόν τον μοχλό εξουσίας διαφημίζεται ο Μελανσόν στοχευμένα και εμφανίζεται ως αντίπαλος του Γάλλου προέδρου. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δώσει ώθηση στον προεκλογικό αγώνα, αλλά φαίνεται σαν να χτυπά στον αέρα. Γιατί ο Μακρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο και κόπο στην προεκλογική εκστρατεία και αφήνει στον αντίπαλό του ελεύθερο το πεδίο.

Εάν ο συνασπισμός του Μακρόν, Ensemble!, διατηρήσει τον έλεγχο, ο πρόεδρος θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την ατζέντα του όπως πριν. Ωστόσο, παρατηρητές πιστεύουν ότι το κόμμα και οι σύμμαχοι του Μακρόν ενδέχεται να δυσκολεύονται να λάβουν απόλυτη πλειοψηφία – ο μαγικός αριθμός των 289 εδρών – αυτή τη φορά.

Μια κυβέρνηση με μεγάλη, αλλά όχι απόλυτη, πλειοψηφία θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να κυβερνήσει, αλλά μόνο με διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές.

Αν και ο συνασπισμός του Μελέντσον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερες από 200 έδρες, οι τρέχουσες προβλέψεις δίνουν στην αριστερά ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει πλειοψηφία. Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του αναμένεται να κερδίσουν μεταξύ 260 και 320 εδρών, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Μακρόν θα έχει σημαντικές εξουσίες στην εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης. Ωστόσο, μια κακή εμφάνιση για το συνασπισμό του θα μπορούσε να αποτελέσει αγκάθι στο πλευρό του για το υπόλοιπο της δεύτερης πενταετούς θητείας του. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την ατζέντα του προέδρου, η οποία περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Εάν ο Μακρόν χάσει τον έλεγχο, θα είναι ένας ταλαντευόμενος πρόεδρος – κυρίως υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων, άμυνας και Ευρώπης. Ωστόσο, βασικά οικονομικά και εσωτερικά ζητήματα θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση. Και αν είναι ο συνασπισμός του Μελέντσον θα είναι πολύ εχθρικός στην ατζέντα του»,δήλωσε ο Olivier Rozenberg, Αναπληρωτής Καθηγητής νομοθετικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Sciences Po.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ