Στο 1ο Webinar (σεμινάριο το οποίο πραγματοποιείται εξολοκλήρου μέσω του Internet) στη Θεσσαλία μίλησε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης, ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολές που καταγράφονται με αφορμή τον κορωνοϊό, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύλληψη και τα πρόστιμα στον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου, αναφέροντας ότι προτίθεται να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο!Σε κάθε πανδημία αναδεικνύεται η δοξομανία των γιατρών που ανταλλάσσεται με τον φόβο και τον τρόμο. Από τους ανθρώπους που μιλάνε (σ.σ. γενική και όχι επιστημονική αναφορά) αν δούνε κάποιον άνθρωπο με κορωνοϊό μερικοί θα τρέχουν μέχρι τον… Όλυμπο. Όταν τελειώσει η πανδημία θα ταλαιπωρηθεί η πολιτική ζωή γιατί τότε θα βγουν πολλά που έχουν γίνει στο…όνομα της πανδημίας», τόνισε αρχικά ο Κώστας Γουργουλιάνης.

Ενώ συνέχισε λέγοντας «Υπήρξαν κορωνοϊοί που ήταν σαν… «προσεισμοί» για τον κορωνοϊό που έχουμε σήμερα. Τότε υπήρξαν 770 θύματα (SARS) και 850 (MERS). Πάντα υπήρχαν υπερβολές, όπως στη φυματίωση που έλεγαν στους ανθρώπους να μην παντρεύονται και ευτυχώς δεν τους άκουσαν» τόνισε ο Κώστας Γουργουλιάνης και συνέχισε:

«Οι πανδημίες οδηγούν σε ακρότητες. Όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με τους δρομείς του Βόλου που αντί να τους ενθαρρύνουμε να τρέξουν, δέχθηκαν πρόστιμο για μαζική φυσική αθλητική δραστηριότητα. Μετά από λίγα χρόνια θα γελάμε με αυτό που συνέβη, όπως με τα μέτρα που είχαν πάρει για τη φυματίωση που έλεγαν ότι μεταδίδεται ένας αερογενής ιός από το ποτήρι. Υπάρχει ιοφοβία, απτοφοβία και θα πω ότι υπάρχουν υπερβολές για τη μετάδοση μιας ασθένειας και οδηγούν σε εισαγγελικές έρευνες. Πήγα προσωπικά το 2015 ως μάρτυρας σε μια υπόθεση μετάδοσης φυματίωσης και δε θα έχω πρόβλημα αν κληθώ στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης γι’ αυτό που συνέβη στους δρομείς του Βόλου», είπε ο κ. Γουργουλιάνης. Όπως αναφέρει το magensianews στο σεμινάριο το οποίο έγινε από αθλητικό σύλλογο και συγκεκριμένα από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων νομού Λάρισας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα την άσκηση και την υγεία, υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις για τον κορωνοϊό και όσα επιβάλλονται στην κοινωνία, από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που μίλησαν (Κ. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Γιάννης Θεοδωράκης καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας, Αθανάσιος Τζιαμούρτας, καθηγητής Βιοχημείας και η διδάκτωρ Πνευμονολογίας, Δήμητρα Σιαχπαζίδου).

«H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επισημαίνει μεταξύ των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία και αυτό της υποκινητικότητας. Ο περιορισμός λόγω καραντίνας αυξάνει το στρες και συμπιέζει την ψυχική υγεία. Αν και τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να συμμετέχουν σε μεσαίας και έντονης μορφής φυσικές δραστηριότητες, τουλάχιστον για 60 min κάθε φορά και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, και οι ενήλικες από 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, προφανώς στον καιρό της πανδημίας, αυτά τα νούμερα δεν επιτυγχάνονται» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Θεοδωράκης και αναφέρθηκε σε έρευνα που έκανε το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε 1.000 μαθητές από 2-15 Ιανουαρίου 2021 όπου και διαπιστώθηκαν τα εξής: Παρατηρήθηκε έλλειμμα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προάσπιση της υγείας για τις ηλικίες αυτές. O μέσος όρος ψυχικής ευεξίας ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις νόρμες που υποδεικνύουν μία μέτρια ευεξία (μέσος όρος 12.7 σε πιθανό εύρος από 0 μέχρι 25). Ενδεικτικό της σοβαρότητας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι βαθμολογία χαμηλότερη από 13 είναι ενδεικτική χαμηλής αίσθησης «καλής ζωής» και αποτελεί ένδειξη ανάγκης για διερεύνηση πιθανής ύπαρξης κατάθλιψης.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ