Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών που πέθαναν με κορωνοϊό μετά τη μόλυνσή τους με την ινδική παραλλαγή «δέλτα» είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αναφέρει σχετική έκθεση.
Μια έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) αναφέρει ότι από τα 42 άτομα που είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής (το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Sun στις 13 Ιουνίου) με την ινδική παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 12 ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

«Το PHE αποκάλυψε επίσης ότι το 29% των θανάτων Covid από το στέλεχος B.1.617.2 (ινδική παραλλαγή) ήταν επίσης διπλοεμβολιασμενο» αναφέρει με τη σειρά της η Telegraph. «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος της αλλαγής στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από δύο δόσεις εμβολίου Oxford-AstraZeneca», προσθέτει ακόμα.

«Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό σοβαρών καταλήξεων μεταξύ των εμβολιασμένων», δήλωσε η επιδημιολόγος PHE Meaghan Kall και πρόσθεσε: «Ποιοι είναι και γιατί συμβαίνει αυτό; Η δουλειά συνεχίζεται για να κατανοήσουμε το προφίλ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων με μοιραίες καταλήξεις».

Η Telegraph προσθέτει ότι, για τους 12 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους που πέθαναν, «είναι υπόθεση, αλλά είναι πιθανό να είναι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς, στους οποίους η ανοσία εξασθένησε από τότε που εμβολιάστηκαν».

Μια έκθεση στο «Lancet» εν τω μεταξύ, υποδηλώνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω ενισχυτικές δόσεις για τις ομάδες προτεραιότητας για την αποτροπή της μετάλλαξης B.1.617.2.
Η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι να έχουν μεγάλη απόσταση οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αντίθετα από την πρόταση τριών εβδομάδων της εταιρείας. Αλλά αυτό προκαλεί τη μείωση της ανοσίας γρηγορότερα, ειδικά στους ηλικιωμένους Βρετανούς.

«Επομένως, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα οφέλη από την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, από την άποψη της ευρύτερης κάλυψης του πληθυσμού και της αυξημένης ατομικής [προστασίας] μετά τη δεύτερη δόση [του Pfizer], πρέπει τώρα να σταθμιστούν έναντι της μειωμένης αποτελεσματικότητας βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της εξάπλωσης του Β.1.617.2 [Δέλτα]», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Συνολικά 70.741.984 εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων 29.450.653 δεύτερων δόσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ