SAMSUNG

Βρετανία: Εκτός «πράσινης λίστας» η Ελλάδα
Εκτός Βρετανικής «πράσινης λιστας» για τον τουρισμό και επίσημα η Ελλάδα. Η Πορτογαλία «υποβιβάστηκε», αποκτώντας χρώμα «πορτοκαλί», σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις. Επίσης καμία άλλη χώρα δεν προστέθηκε στους «ακίνδυνους» προορισμούς. Η εξέλιξη αυτή που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο και αρκετές αεροπορικές εταιρείες, ξεσήκωσε ήδη αντιδράσεις.

Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παραμένουν «κίτρινες» χώρες για τους Βρετανούς, που σημαίνει που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες και θα υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ. Βέβαια τα ταξίδια δεν είναι παράνομα στις χώρες αυτές, αλλά υπάρχει «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται.

Οι βρετανικές αρχές αιτιολόγησαν την αφαίρεση της Πορτογαλίας, από τη λίστα των «πράσινων χωρών» – από τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι επισκέπτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο -λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και του κινδύνου που θέτει μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής του, ανακοίνωσε ο Σαπς.

«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας», είπε ο υπουργός εξηγώντας τους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτήν την απόφαση.

«Και (…) έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Χρειάζεται λίγη υπομονή», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου.

Ο Σαπς παραδέχτηκε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πληγεί, αλλά σημείωσε ότι συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης στον τομέα αυτόν. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η Πορτογαλία είχε αναδειχθεί σε «γραμμή σωτηρίας» για τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Η βιομηχανία ήλπιζε ότι αυτόν τον μήνα θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα, όμως αντιθέτως πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με ακυρώσεις κρατήσεων και περισσότερη αβεβαιότητα.

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε η αεροπορική εταιρεία easyJet σε μια ανακοίνωσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ