Στον σταθμό Βενιζέλου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συγκαλύψει ένα έγκλημα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Αυτό υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡα 25, Γιάνης Βαρουφάκης από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πόλη.

Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προθέσεις του.Όπως του μετέφερε ο πρόεδρος της Κίνησης, δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης, πρόθεσή τους είναι η προσφυγή του ΣτΕ κατά της απόφασης για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡα 25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα αυτό.”Όταν έχεις μια μοναδική περίπτωση μοναδικού ρωμαϊκού σχήματος το οποίο βρίσκεται στον χώρο, και για λόγους που ελέγχονται ως απολύτως αναποτελεσματικοί και από οικονομικής πλευράς, επιλέγεις την πολιτική την απόσπασης των ευρημάτων, μία απόσπαση η οποία εξ ορισμού εγκυμονεί κινδύνους για τα αρχαία αλλά και χάνεις την αρχική πολεοδομική δομή”, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως σημείωσε, τα έργα του μετρό έχουν ήδη καθυστερήσει και εκτίμησε πως η συζήτηση για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα έχει περισσότερο νόημα αν γινόταν 2 με 3 χρόνια νωρίτερα. “Τώρα όμως είναι οικονομικά αναποτελεσματικό”, τόνισε.Παράλληλα υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει καμία περίπτωση το μέτρο να παραδοθεί το 2023 στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ούτε η κυβέρνηση δεν το πιστεύει αυτό, παραπλανά” και συνέχισε λέγοντας πως θέτει σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά.Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήγμα κατά της αρχαιολογίας ισχυριζόμενος πως τα μέλη του CAS που δεν συμφωνούν με τη στάση της, αποπέμπονται και τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ των αρχαιολόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ