Κι όμως δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο: Ο Απρίλιος του 2024 μας κάνει ποδαρικό με… μπόλικη αφρικανική σκόνη και τον υδράργυρο στα ύψη αφού, κατά τόπους, η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 31 βαθμούς Κελσίου!

Αν και αυτό το «μίνι» καλοκαίρι (μαζί με την αλλαγή της ώρας) μπορεί να μας κάνει να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τις παραλίες, η αφρικανική σκόνη που συνοδεύει αυτό το κύμα ζέστης κάνει τα πράγματα σαφώς πιο δύσκολα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.Ειδικότερα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (και όχι μόνο) καθώς αυτό το αποπνικτικό «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Μάλιστα, η συγκέντρωση της σκόνης που περνάει πάνω από τη χώρα μας είναι τέτοια που… φαίνεται ακόμα και από το Διάστημα. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες, που δημοσιεύει ο Κλέαρχος ΜαρουσάκηςΤα πρώτα σύννεφα σκόνης είναι η Λαμπεντούζα και η Κρήτη, μετά έρχεται η Πελοπόννησος και μετά οι άλλες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε από την πλευρά του στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

Οι επιστήμονες συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις ώρες που υπάρχει πρόβλεψη για μεγάλη συγκέντρωση σκόνης. Ενδεικτικοί είναι και οι χάρτες σκόνης από το meteo.gr, που αποτυπώνουν το μέγεθος του σύννεφου που βρίσκεται πάνω από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Βασιλακόπουλος για αφρικανική σκόνη: Τι πρέπει να προσέχουμε
Για την αφρικανική σκόνη που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα μίλησε το πρωί της Κυριακής (31/3) στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Θοδωρής Βασιλακόπουλος υπογραμμίζοντας πώς οι «οι υγιείς δεν έχουν να φοβηθούν κάτι». Ο πνευμονολόγος τόνισε πως, αυτοί που πρέπει να προσέχουν είναι εκείνοι που έχουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και ΧΑΠ. «Είναι αυτοί που γνωρίζουν πως έχουν κάτι και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους», είπε και σημείωσε ότι, άνθρωποι που έχουν «βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή παραπέμπουν στις παραπάνω ασθένειες και αν εμφανιστούν, θα πρέπει να πάνε στο γιατρό». Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ