Το Γαλλικό ΥΠΕΞ έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τη νέα αιφνιδιαστική έξοδο του Oruc Reis, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ και να επιδείξει έμπρακτα την βούληση της να ξεκινήσει διάλογο με την Αθήνα.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».Όπως αναφέρει το militaire, το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν 6 πολεμικά πλοία. Αργά το βράδυ της Δευτέρας το στίγμα του Oruc Reis έγινε ξανά ορατό και πλέον κινείται σε κοντινή απόσταση, νότια από το ελληνικό ακριτικό νησί, με ταχύτητα 9 κόμβων την ώρα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «οι έρευνες , οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα».

Τα όρια της τουρκικής Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.) και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδά. Στην τουρκική Navtex απάντησε η Ελλάδα με αντι-Navtex και αργά το βράδυ η Άγκυρα απάντησε με νέα Navtex για την ίδια περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ