Επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς μαίνονται κατά τη δεύτερη ημέρα των σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ελέγχεται από τους Αρμένιους, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι. Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη, με πυραύλους και πυροβολικό, στη χειρότερη έκρηξη βίας αυτής της σύρραξης που κρατά σχεδόν 30 χρόνια.

Οποιαδήποτε ενέργεια προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα μπορούσε να σύρει στη σύγκρουση τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία παρέχει υποστήριξη ζωτικής σημασίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αποτελεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα στηρίζει τους δικούς της «συγγενείς», τους τουρκογενείς Αζέρους.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, κεκλεισμένων των θυρών, για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατόπιν αιτήματος ευρωπαϊκών χωρών, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν η Γερμανία και η Γαλλία, όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Βέλγιο, Βρετανία) την στήριξαν επίσης.

Η έκρηξη της βίας σε αυτόν τον ορεινό, αυτονομιστικό θύλακα που στηρίζεται από το Γερεβάν εγείρει φόβους για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Καύκασο. Οι μάχες συνεχίστηκαν με σφοδρότητα σήμερα και τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες Κυριακή, σύμφωνα με έναν πρώτο, μη πλήρη, απολογισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ