Λίγες ημέρες πριν προχωρήσει η διαδικασία οριστικοποίησης για την ευρωπαϊκή κατοχύρωση στο «Makedonia the GReat», του σήματος που πρότεινε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) για τα μακεδονικά προϊόντα, μια εταιρεία από τα Σκόπια άσκησε ανακοπή, καταθέτοντας ένσταση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι επιτρεπτή και διαθέσιμη για όλους όσους έχουν έννομο συμφέρον και μπορούν να δικαιολογήσουν την αντίθεσή τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας κατοχύρωσης ενός σήματος. Από το αρμόδιο γραφείο έχει σταλεί ειδοποίηση προς το ΣΕΒΕ για την ανακοπή και αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα γίνει δεκτή ή θα απορριφθεί.
Η ένσταση της εταιρείας από τα Σκόπια

Στις 19 Μαΐου, μια σκοπιανή εταιρεία με μπύρες, άσκησε ανακοπή κατά του συλλογικού σήματος του ΣΕΒΕ, υποστηρίζοντας ότι θα προκληθεί σύγχυση στους καταναλωτές, λόγω του ονόματός της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρει την επωνυμία «MAKEDONSKO» και «MACEDONIAN PREMIUM BEER». Η εταιρεία κατέθεσε την ένσταση της μέσω δικηγορικού γραφείου στη Βουλγαρία, ώστε να διαθέτει εκπρόσωπο από χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια κίνηση από τα Σκόπια, που αρκετοί προμήνυαν ότι ίσως υπάρξει κάποια στιγμή.

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε τον ΣΕΒΕ για την εξέλιξη, στέλνοντας επιστολή γνωστοποίησης στο δικηγορικό γραφείο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιου Κουτσοχήνα που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση για την κατοχύρωση του σήματος. Όπως αναγράφεται στην επιστολή, αρχικά θα εξεταστεί η ένσταση και αν γίνει αποδεκτή θα καλέσουν τον ΣΕΒΕ εκ νέου για την υποβολή παρατηρήσεων.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ Ευστάθιος Κουτσοχήνας εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός μιλώντας στη «ΜτΚ». «Αναμένουμε και παρακολουθούμε στενά την υπόθεση, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν αποτελεί κίνδυνο για το σήμα του ΣΕΒΕ. Είναι προφανές ότι ως στόχο έχει αποκλειστικά να προκαλέσει καθυστέρηση στην οριστική καταχώριση του συλλογικού σήματος»» δηλώνει ο Ευστάθιος Κουτσοχήνας για την ανακοπή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσοχήνα, η συγκεκριμένη εταιρεία από τα Σκόπια, κατέθεσε αίτημα κατοχύρωσης του σήματος της το 2018, αλλά απορρίφθηκε, καθώς περιέχει γεωγραφική ένδειξη. «Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η εταιρεία από τα Σκόπια δεν έχει καταχωρημένο σήμα, αλλά το δικαίωμα που επικαλείται ως λόγο για την άσκηση της ανακοπής είναι αίτηση που έχει ήδη απορριφθεί τελεσίδικα από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο από τον εξεταστή όσο και από το Τμήμα Προσφυγών, που απέρριψε την προσφυγή της σκοπιανής εταιρείας και δεν δέχθηκε για καταχώριση το αιτούμενο σήμα ως περιγραφικό, καθώς περιέχει γεωγραφική ένδειξη, με βάση και τις σχετικές προβλέψεις του άρθρου 7 του ΚΣΕΕ περί απολύτων λόγων απαραδέκτου των σημάτων της ΕΕ» εξηγεί ο κ. Κουτσοχήνας, σημειώνοντας πως υπάρχουν κάποιες διαδικασίες σε εξέλιξη για την οριστική απόρριψη της κατοχύρωσης του σήματος της εταιρείας των Σκοπίων, για αυτό «ίσως προχώρησαν στην ανακοπή».

Πηγή Μακεδονία της Κυριακής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ