Τα δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά και οι εκτιμήσεις θέλουν αυτή τη φορά το ποσοστό να είναι υψηλότερο, ακόμη και από αυτό του πρώτου κόμματοςΣχεδόν όλα τα κόμματα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους ξορκίζουν την αποχή γι’ αυτό, και όλα ανεξαιρέτως, είχαν συμπεριλάβει στον πολιτικό λόγο τους εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους για συμμετοχή στις εκλογές.

Όμως, τα δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά και οι εκτιμήσεις, που μακάρι να αποδειχθούν εσφαλμένες, θέλουν αυτή τη φορά το ποσοστό αποχής να είναι υψηλότερο, ακόμη και από αυτό του πρώτου κόμματος.

  1. Το αποτέλεσμα θεωρείται λίγο πολύ δεδομένο. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι ξανά πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ξεκολλήσει από το 20%, το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει λίγο ακόμη τα ποσοστά του, το ΚΚΕ να τσιμπήσει αν μπορεί κάτι παραπάνω και τέσσερα, πέντε κόμματα, να δίνουν τη μάχη για να μπουν στη Βουλή.

Το κλίμα αυτό, ότι δηλαδή δεν μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί οι οποίοι διαμορφώθηκαν πριν από πέντε εβδομάδες, αποτυπώθηκε και στην ιδιαίτερα υποτονική προεκλογική περίοδο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο αναμετρήσεων. Το διακύβευμα της σημερινής κάλπης είναι ουσιαστικά το εύρος της αυτοδυναμίας που θα εξασφαλίσει η ΝΔ καθώς και το πόσα κόμματα θα διαβούν το κοινοβουλευτικό κατώφλι.

  1. Η έλλειψη ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα) εντείνουν την αδιαφορία των ψηφοφόρων.
  2. Ορισμένοι απ’ όσους ψήφισαν ΝΔ θεωρούν σίγουρη την πρωτιά και την αυτοδυναμία, κι αυτό μπορεί να τους κρατήσει στις παραλίες.
  3. Κάποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα προτιμήσουν να απέχουν καθώς δεν θεωρούν σημαντικό κίνητρο εάν το κόμμα τους πέσει μία δύο μονάδες ή, έστω, εάν καταφέρει να ανέβει κατά μία με δύο μονάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ