Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλη Κατρίνη με θέμα: «Άμεση ανάγκη για ενίσχυση και ρευστότητα στις επιχειρήσεις », λέγοντας:

«Για το έμβασμα που στείλαμε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταβάλλοντας το ήμισυ των αποδοχών μας: όσοι από εμάς τους Βουλευτές κάναμε τη συνήθη διαδικασία αποστολής εμβάσματος δια τηλεφώνου, μέσω του τραπεζικού καταστήματος στη Βουλή, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια καθώς το κατάστημα μας εξυπηρετεί εξ αποστάσεως, η χρέωση είναι 17 ευρώ, τα οποία κι εγώ πλήρωσα. Εάν το έκανα, όμως, μέσω web banking θα πλήρωνα 2 ευρώ. Θα είχα, λοιπόν, 15 ευρώ μικρότερη χρέωση και είναι μία ευκαιρία τώρα όλοι να πάμε στο web banking.
Οι χρεώσεις, θα θυμάστε την απάντηση που δόθηκε στον κύριο Παπαδημούλη, των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις ελληνικές τράπεζες, είναι οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα, να είμαστε ψύχραιμοι ως προς αυτό. Όποιος στραφεί από τη συνήθη διαδικασία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα κερδίσει και χρήματα.
Πάμε τώρα στην ερώτηση. Κατ’ αρχάς, κ. συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Πολύ καλόπιστα θα σας πω, όμως, για να κάνουμε και μία συζήτηση επιπέδου, να μην έχει η ερώτηση μικροψυχία.
Και για να μην σας αδικήσω, θέλω στη δευτερολογία σας να μου πείτε, πως μετράτε ότι εμείς έχουμε δώσει 2,5% με 3% του ΑΕΠ, ενώ οι άλλοι 10 έως 20% όπως γράφετε στην ερώτησή σας.
Διότι, για να ξέρετε, τα επίσημα στοιχεία που προέκυψαν από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι σήμερα 2,5% και η Ελλάδα είναι στο 3%.
Γιατί, αν μετρήσετε μόνο όσα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε η Ελλάδα είναι στο ανώτατο σημείο. Αν όμως θέλετε να μετρήσετε, όπως εικάζω, όλες τις εξαγγελίες, δηλαδή και τις εγγυοδοσίες και τα δάνεια που θα έρθουν και όλα τα υπόλοιπα, τότε δεν μπορεί να μετρήσετε στο 2,5% με 3% γιατί είμαστε ήδη στο 10%, ήτοι στα 19 δισεκατομμύρια το σύνολο του πακέτου που έχουμε εξαγγέλλει.
Άρα, αν θέλετε να μετρήσετε όλες τις εξαγγελίες που έχουν κάνει οι άλλοι, θα μετρήσετε και όλες τις εξαγγελίες που έχουμε κάνει εμείς. Αν θέλετε να μετρήσετε μόνο τα πραγματικά λεφτά που έχουν δώσει οι άλλοι, θα μετρήσετε μόνο τα πραγματικά λεφτά που έχουμε δώσει εμείς. Αλλά, δεν μπορείτε να μετράτε σε εμάς τα πραγματικά λεφτά και στους άλλους τις εξαγγελίες για να μας παρουσιάζετε προς τα πίσω. Δεν είμαστε προς τα πίσω, ούτε στα οικονομικά μέτρα. Είμαστε στην πρώτη ταχύτητα και στα οικονομικά μέτρα.
Δεύτερον, χαίρομαι -και είναι σωστό αυτό που είπατε- που αναγνωρίζετε τη μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο της κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού προσωπικά, αλλά της χώρας, ότι εντάξαμε την Ελλάδα στο QE, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, όπως σωστά αναφέρατε, τα 12 ως 18 δισεκατομμύρια που θα κατευθυνθούν από το πρόγραμμα αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης για τον κορωνοϊό, προς τα ελληνικά ομόλογα, είχαν άμεση επίπτωση την άμεση πτώση επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από το 4,10% που είχε φτάσει στο 1,50% περίπου σήμερα.
Άρα, πρώτον αυτή η απόφαση είχε άμεση επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, και, δεύτερον, έχει πράγματι πολύ μεγάλη επίπτωση στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ήταν μια εθνική επιτυχία καθόλου αυτονόητη. Όπως είδατε από την δημόσια ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να παρακάμψει τους κανόνες της και να εντάξει την Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. Θυμίζω ότι η Ελλάδα αν και προσπαθούσε να ενταχθεί από το 2015 στο πρόγραμμα αυτό, δεν μπορούσε διότι τα ομόλογά μας δεν ήταν σε επενδυτική βαθμίδα και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης απαγορεύουν να αγοράζει ομόλογα που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Η πρώτη εξαίρεση στην ιστορία τους έγινε για την Ελλάδα επί αυτής της κυβερνήσεως. Και είναι μια εθνική επιτυχία.
Τώρα, για να μην καταχραστώ το χρόνο, κ. Πρόεδρε, να απαντήσω στη δευτερολογία για τα μέτρα ένα προς ένα, να ακούσω και την απάντηση του συναδέλφου».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε:

«Τον τελευταίο καιρό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πιστεύω ότι στο Κίνημα Αλλαγής προσπαθείτε να βρείτε καταφύγιο σε αντιλήψεις τύπου «δεν πληρώνω».
Και επειδή έχετε κυβερνήσει αυτή τη χώρα, είδα και τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου σας, κ. Χρηστίδη, να γίνει παύση πληρωμής όλων των χρεών στην Ελλάδα. Βεβαίως, ο κ. Χρηστίδης έκανε δήλωση, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ότι «πρέπει να υπάρξει όση παράταση χρειάζεται για την εξόφληση κάθε λογαριασμού».
Θέλω να καταλάβετε κάτι και να σταματήσετε το λαϊκισμό αυτές τις κρίσιμες ώρες. Εάν η χώρα χάσει την κουλτούρα πληρωμών που με κόπο και με θυσίες και του ΠΑΣΟΚ χτίστηκε την προηγούμενη δεκαετία, η πορεία μας προς τη χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη.
Και το τελευταίο που θα ήθελε να εύχεται κάθε υπεύθυνος πολιτικός της χώρας είναι να την οδηγήσει ξανά στο γκρεμό. Εμείς δεν θα το κάνουμε.
Ξαναλέω, λοιπόν, επειδή ευτυχώς οι Έλληνες πολίτες έχουν περισσότερο μυαλό από εσάς, θα σας πω ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες και αυτό είναι πολύ ευχάριστο νέο, κ. Πρόεδρε, τα έσοδα του κράτους πήγαν περίφημα.
Οι Έλληνες πολίτες, καίτοι τους είχαμε δώσει δικαίωμα αναστολής πληρωμών, πήγαν μαζικά και πλήρωσαν και τους συγχαίρω για αυτό. Και έτσι τα έσοδα του μηνός Μαρτίου πήγαν εξαιρετικά καλύτερα του αναμενομένου αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι Έλληνες πολίτες είναι υπεύθυνοι και αίρονται εις το ύψος των περιστάσεων.
Έρχομαι σε αυτό που είπατε για να μην φανεί ότι το προσπερνάω. Γιατί επιλέγουμε να δανειοδοτήσουμε με εγγυημένα δάνεια τις ενήμερες επιχειρήσεις, κ. Κατρίνη;
Πρώτον, διότι πρέπει να ενισχύσουμε την κουλτούρα πληρωμών. Εάν πάντα έχει την ίδια αντιμετώπιση αυτός που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και αυτός που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, στο μέλλον κανένας δεν θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.
Άρα, το πρώτο και το κυριότερο είναι να στείλουμε ένα σήμα και είναι ευκαιρία η κρίση να το κάνουμε. Ότι όποιος είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, θα είναι πάντα και το κράτος εντάξει απέναντι σ’ αυτόν. Όποιος, όμως, δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, δεν μπορεί να αιτείται να έχει την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος. Διότι τότε θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί.
Δεύτερον και κυριότερο, αυτό που δεν σκέφτεστε, είναι ότι αν εντάξεις επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους, κ. Κατρίνη, άρα αν μοιράσεις τσάμπα χρήμα κατά τα δικά σας λεγόμενα, όλα τα δάνεια που δεν θα πληρωθούν ξέρετε ποιος θα τα πληρώσει; Ο Έλληνας φορολογούμενος.
Άρα εσείς τι λέτε; Λέτε να φορτώσουμε στον Έλληνα φορολογούμενο χρήματα που θα πάρουν οι επιχειρήσεις πριν από την κρίση, το τονίζω, γιατί τα ενήμερα είναι έως 31 Δεκεμβρίου το 2019, άρα ούτε καν είχε εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κίνα – τουλάχιστον επισήμως.
Άρα, λοιπόν, μας λέτε ότι θέλετε στο ΠΑΣΟΚ να μοιράσουμε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ανεξέλεγκτα και χωρίς κριτήρια έτσι για να πουλήσετε εσείς ψηφοθηρία.
Λοιπόν, πάμε τώρα στην ουσία. Τι έχουμε κάνει. Διότι κάνατε και το ατόπημα αυτό που γράφετε στην ερώτηση, να το επαναλάβετε και προφορικά.
Δήθεν μας ψέξατε ότι έχουμε καθυστερήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δεν γνωρίζετε ότι το χρονοδιάγραμμα που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία το είχε φτιάξει και το έχω αναγνωρίσει και δημόσια στον κ. Δραγασάκη πολλές φορές, ήταν η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τραπέζης να είναι έτοιμη, εννοώ εν δράσει, από το Μάιο του ’20;
Αντιθέτως, λόγω της κρίσης πήγαμε νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος και η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι σήμερα έτοιμη και εν λειτουργία για να μπορέσει να παίξει το ρόλο της στην εγγυοδοσία την οποία προηγουμένως αναφέρατε. Και αντί να πείτε μεγαλόψυχα μπράβο που πήγαμε γρηγορότερα, μας κάνετε και ειρωνείες, λέτε και είναι η εποχή της ειρωνείας, κ. Κατρίνη;
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι έχουμε κάνει. Ήδη, ανακοινώσαμε ότι το πρώτο πρόγραμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που με τη μόχλευση θα φτάσει σε δάνεια ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγυημένων δανείων κατά 80%, θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 70% δηλαδή, και το 30% θα είναι για μεγάλες επιχειρήσεις.
Και θα μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ενήμερα τραπεζικά δάνεια, δηλαδή επιχειρήσεις που είναι αξιόχρεες, έστω σε έναν ελάχιστο βαθμό, να πάρουν δάνειο εγγυημένο στο 80%.
Θα μπορούν να ζητήσουν δάνειο έως το 25% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ σε περιπτώσεις που μπορούν να αποδείξουν για ποιο λόγο χρειάζονται περισσότερα χρήματα θα εξετάζεται και το περισσότερο.
Και άρα οι επιχειρήσεις που είναι εντάξει και ήταν εντάξει μέχρι τέλος του περασμένου χρόνου, θα βρουν άμεσα – λέμε από τις αρχές Μαΐου αλλά εργαζόμαστε να το κάνουμε ακόμα γρηγορότερα- εύκολο και φτηνό δανεισμό κεφαλαίου κίνησης για να είμαστε έτοιμοι όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, να πάρει μπρος η οικονομία.
Κάνουμε μόνο αυτό; Όχι. Σήμερα το βράδυ, αν όχι αύριο το πρωί, ξεκινάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία η κάθε επιχείρηση που ενδιαφέρεται και είναι μέσα στους πληττόμενους ΚΑΔ θα μπορεί να κάνει αίτηση για να λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή από το Υπουργείο Οικονομικών, σύνολο επιδότησης 1 δισεκατομμύριο.
Αυτή η προκαταβολή θα μπει κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων μέσω του TAXISNET και θα έχει 5ετή διάρκεια: πρώτος χρόνος περίοδος χάριτος, τέσσερα χρόνια αποπληρωμή με χαμηλό επιτόκιο.
Μόνο αυτό κάνουμε για τις επιχειρήσεις; Όχι. Αναλάβαμε τη μισθοδοσία του προσωπικού τους με το περίφημο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση για να ελαφρύνουμε τα βάρη τους.
Μόνο αυτό έχουμε κάνει; Όχι. Μέσω του ΤΕΠΙΧ ανακοινώσαμε δάνειο κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο για τα δύο επόμενα έτη καλύπτουμε όλο το επιτόκιο δανεισμού.
Μόνο αυτό έχουμε κάνει για τις επιχειρήσεις; Όχι.
Ξαναλέω από την αρχή. Ένα: η εγγυοδοσία, 3,5 δισεκατομμύρια. Δύο: το ΤΕΠΙΧ, 500 εκατομμύρια. Τρία: η επιστρεπτέα προκαταβολή 1 δισεκατομμύριο. Τέσσερα: τα 800ευρα, πολλά δισεκατομμύρια.
Πέμπτον, τώρα, που δεν το μετρήσατε: πληρωμή όλων των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου με τη δυνατότητα να υπάρξει και επέκταση αυτού του ποσού για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην περίπτωση που υπάρχει επέκταση της κρίσης.
Μόνο αυτά έχουμε κάνει, κύριε Κατρίνη; Όχι. Σε συμφωνία με τις τράπεζες έχουμε επιτύχει για όλους τους πληττόμενους στην Ελλάδα, δηλαδή τους δικαιούχους των 800 ευρώ και τους εργοδότες επιχειρηματίες που ανήκουν στους ΚΑΔ, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην περίμετρο προστασίας, πάγωμα του ιδιωτικού τους χρέους, αναστολή για την ακρίβεια, για τους επόμενους τρεις μήνες.
Οι μη ενήμεροι, κ. Κατρίνη, δεν πλήρωναν ούτως ή άλλως. Τι αναστολή να πάρει αυτός που δεν πλήρωνε; Αναστολή παίρνει αυτός που πλήρωνε.
Αλλά επαναλαμβάνω, αν θέλεις να πουλήσεις λαϊκισμό, και θα κλείσω, και θα σας το πω για τελευταία φορά, κ. Κατρίνη, το ΠΑΣΟΚ ως παράταξη τη δεκαετία 2010 και εντεύθεν πλήρωσε μεγάλο κόστος για να μείνει η χώρα όρθια και εγώ αυτό το αναγνωρίζω.
Είναι κρίμα αυτή την παρακαταθήκη υπευθυνότητας να την έχετε κάνει σμπαράλια με όλα αυτά που λέτε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ